Μαμά πετάω
Φωτογραφία: Ντίνα Δασκαλοπούλου
Του Δημήτρη Τζιμέα/tzimeas@yahoo.com
Share |

LOW BUDGET AIRPLANES

Πως θα δείτε 9 πόλεις, σε 2 μήνες, μόνο με 410 ευρώ;

 
Πώς θα την κάνουμε από Αθήνα και γ ε ν ι κ ά το καλοκαίρι χωρίς να πάρουμε 7 διακοπο-παραλιο-τουριστικο-καβατζο-δάνεια; Πετώντας!
Οι Low-costairlines είναι αεροπορικές εταιρείες με πολύ φθηνά εισιτήρια, οι οποίες εμφανίζονται και εξαφανίζονται σαν τις παπαρούνες εξαιτίας του ανελέητου ανταγωνισμού.
Έχει λάκκο η φάβα; Πώς γίνεται οι “κανονικές” αξιοπρεπείς αερογραμμές εδώ και χρόνια να ζητάνε σταθερά τιμές των 300 εώς 500 ευρώ και αυτοί να πουλάνε ακριβώς την ίδια πτήση με 0.0001 ευρώ;

Η εξήγηση έχει δυο όψεις. Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές οι κανονικές εταιρείες λέγονται κανονικές γιατί εδώ και πολλές δεκαετίες τα παίρνουν... κανονικά και λειτουργούν με την παραδοσιακή πολιτική λίγα και “καλά” εισιτήρια. Εξάλλου, πώς θα πας ως το Όσλο (με τα πόδια;!), μόνο εμείς πετάμε και μια-δυο άλλες...κανονικές εταιρείες!
Η άλλη όψη είναι ότι οι  Low-costairlines χρησιμοποιούν τα πάμφθηνα εισιτήρια ως δόλωμα και κοιτάζουν να τα πάρουν εμμέσως με οποιοδήποτε θεμιτό και αθέμιτο (εώς και παρανοϊκό) τρόπο. Εμπνέονται προσαυξήσεις με βαγκνερικούς ρυθμούς! Φυσικά υπάρχει τρόπος να αποφύγει κανείς αυτές τις παγίδες, αλλά θέλει γνώση και συστηματική προετοιμασία.

Βασικό είναι να ξέρετε πως οι θέσεις του αεροπλάνου έχουν συμπεριφορά… μετοχών. Το ύψος της προσφοράς καθορίζει άμεσα η ζήτηση. Κάθε θέση στην ίδια πτήση έχει εντελώς διαφορετική τιμή. Οι πρώτες 5-10 θέσεις δίνονται δωρεάν εώς 1 ευρώ και λειτουργούν σαν κράχτες. Οι επόμενες δίνονται πιο ακριβά, κοκ. Αποτέλεσμα αυτού του συστήματος είναι ότι το ίδιο προϊόν (το αεροπορικό εισιτήριο) έχει αγοραστεί από τον πρώτο επιβάτη 1 ευρώ και από τον τελευταίο 200 ή ίσως και 300 ευρώ!! Πως γίνεται  να είστε μέσα στους πρώτους και όχι στους τελευταίους επιβάτες; Το πιο σημαντικό είναι οι προσφορες. Ειδικά όταν μιλάμε για εκτεταμένες μετακινήσεις. Σε κανονικές συνθήκες και λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού, 3-4 εβδομάδες είναι υπεραρκετές για ένα καλό εισιτήριο.
Κυρίες και κύριοι, δέστε τις ζώνες σας. Απογειωνόμαστε!

 
Στην παρούσα φάση, η παλιά κλασική easyjet (www.easyjet.com) είναι μια πολύ καλή λύση, η οποία μας φέρνει στο Βερολίνο στις 7 ιουλίου με 63.99 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνονται ΟΛΟΙ οι πιθανοί φόροι. Σε πολλές περιπτώσεις οι φόροι αεροδρομίου/καυσίμων/φραπέΤουΑδερφούΤουΠιλότου μπορεί να είναι υπερπολλαπλάσιοι του πραγματικού εισιτηρίου (αν δεν στα πάρει το κράτος, ποιος θα στα πάρει;)

Μια εβδομάδα και κάτι είναι υπεραρκετή για μερικές επισκέψεις στην νυχτερινή και... πρωινή πρώην πύλη του ψυχρού πολέμου. Στις 16 του μηνός τα μαζεύουμε και πάμε Όσλο με την αναδυόμενη Norwegian (www.norwegian.no). Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντα με γοήτευε ο πολικός βοράς και τα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής που είναι καταδικασμένα να γίνονται υπό το φως του ηλίου...μέρα νύχτα! Η τιμή, 64.80 ευρώ.

Αρκετά με τα φιόρδ και της υπερομαντικές βόλτες στα δάση και τις λίμνες. Καλή η σάουνα, αλλά τι να το κάνεις αν κοιμόμαστε με κουβέρτες στη μέση του καλοκαιριού! Στις 29 Ιούλη πάμε για Νότο. Επόμενη στάση το Μαρακές, με Norwegian πάλι (www.norwegian.no) στα 103 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Όπως φαίνεται καθαρά, το πραγματικό εισιτήριο δεν είναι ούτε 80 ευρώ για μια πτήση σχεδόν 5 ωρών!

Τώρα η στάση στο Μαρόκο μπορεί να είναι και ο τελικός προορισμός για όποιον έχει δει την ταινία “MarrakeshExpress” του GabrieleSalvatores. Αν όμως ο Μάρκο Πόλο έχει ριζώσει βαθιά μέσα σας και δεν το παγίδευσαν τα παζάρια της Fes και οι παραλίες της Essaouira, τότε 8 Αυγούστου καλό να είμαστε πίσω στο Μαρακές γιατί στις 18:50 πετάμε για Βαρκελώνη με RyanAir (www.ryanair.com). Πόσο; 667 MAD; AreyouMAD? Το εγκυρότατατο www.xe.com θα μας πει πόσα ακριβώς χρειαζόμαστε. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 58 ευρώ και 6 λεπτά. Πολή καλή τιμή για μια σύντομη επίσκεψη στην πόλη του Gaudi. Δεν νομίζω ότι μπορεί να συμπεριληφθεί εδώ το τι μπορεί κανείς να δει/κάνει στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, ο ταξιδιωτικός οδηγός LonelyPlanet για τη Βαρκελώνη μόνο είναι στο μέγεθος τόμου.

Στις 13 του Αυγούστου φεύγουμε (από τώρα;!), είναι επικίνδυνη στάση η Βαρκελώνη. Μπορεί να μην κολλήσαμε στο Μαρόκο αλλά εδώ αν ρίξεις μια ματιά γύρω σου θα δείς πολλούς που ήρθανε για μια  “βδομαδούλα”!

Επόμενη στάση  στο Παρίσι, με RyanAir (www.ryanair.com) πάλι. Πόσοοοοο; 0.00 EUR!!!!! Αυτοί ρε είναι σίγουρα απατεώνες όπως θα έλεγε και ένας θειός μου. Θα τους δώσεις τα λεφτά σου, 9 ευρώ και 99 λεπτά, και θα μείνεις αμανάτι στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης.

ΟΚ, δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως φαίνεται από τις τιμές των υπολοίπων ημερών πρόκειται για προσφορά. Πολλές από αυτές τις αεροπορικές εταιρίες δινούν μερικές χιλιάδες εισιτήρια δωρεάν με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή του αγοραστικού κοινού. Αυτές οι προσφορές ισχύουν μόνο για λίγες ώρες, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και σε πολύ συγκεκριμένες διαδρομές. Πώς θα γίνει τώρα να γίνετε εσείς ο συγκεκριμένος που θα αγοράσετε το συγκεκριμένο εισιτήριο; Δεν έχετε παρά να γραφτείτε στη λίστα ενημέρωσης όπου θα λαμβάνετε τις προσφορές της κάθε εταιρίας για επιλεγμένους προορισμούς. 

Άμα η RyanAir έδειξε τελικά ότι δεν είχε σκοπό να μας ξεγελάσει και να μας φάει τα 9 και 99 όπως θα έλεγε και ο θειός μου, τοτε ξαναμπαίνουμε στο www.ryanair.com γιατί στις 20 του Αυγούστου φεύγουμε για Δουβλίνο. Πάλι στο βορρά βρεθήκαμε, αλλά νομίζω το αξίζει για μια γρήγορη επίσκεψη στην πόλη του JamesJoyce, του SamuelBeckett,του RoryGallagher, των U2,  PhillLynot και της GUINNESS! Η τιμή είναι λίγο πιο ανεβασμένη, στα 14.99 ευρώ, αλλά κρατάει τον προϋπολογισμό σε χαμηλά επίπεδα μετά τα πρώτα εισιτήρια των 60-100 ευρώ.

Κάπου εδώ χωρίζουν τα σχέδια, διότι μια ματιά στο χάρτη θα κάνει ξεκάθαρο ότι το “πιο πέρα είναι πιο κοντά από το πίσω” και σε αυτές τις περιπτώσεις μάλλον επιλέγεις το πιο πέρα! 'Ετσι, έχοντας έτοιμη τη γραφειοκρατία για βίζες και πράσινες κάρτες από την Ιρλανδία πετάμε για την Ιρλανδούπολη. Βοστώνη!!!

Είναι αλήθεια ότι εδώ το budget ανατινάσεται στον αέρα με  την ιρλανδική AerLingus (www.aerlingus.com) -και η RyanAir ιρλανδική είναι παρεμπιπτώντος- και οι καλοκαιρινές διακοπές μεταλλάσονται σε ένα νέο είδος Ζακερουακισμού σε νέα εκδοχή, on..theair αντί του ontheroad. Τελοσπάντων, αν όλα τα τηλεφωνήματα (+οι καθημερινές επισκέψεις στη westernunion της περιοχής) στην Αθήνα αποδειχτούν μάταιες και δεν βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι πίσω στο planA' και αναχώρηση στις 26 Αυγούστου για Εδιμβούργο, γιατί ίσα που προλαβαίνουμε το φεστιβαλ εκεί (www.edinburgh-festivals.com). Αλλάζουμε τη RyanAir (αρκετά τους δώσαμε) με την AerLingus (www.aerlingus.com). Τιμή..19 ευρώ.

Με συνεχές soundrtack το “streams of whiskey” των Pogues (Because I am going, I am going
Any which way the wind may be blowing
I am going, I am going
Where streams of whiskey are flowing
)

στις 2 του Σεπτέμβρη πετάμε με easyjet για Λονδίνο με 23.99 λίρες Αγγλίας (30.44 ευρώ). Το αντίστοιχο τρένο θα κόστιζε το λιγότερο 100-150 ευρώ.

Μετά από 11 μέρες αυτοσχεδιασμού στο Λονδίνο και έχοντας ξοδέψει σε ένα παζάρι δίσκων κάτι τελευταία Μαροκινά Ντιράμ που είχαν ξεμείνει από το Μαρακές σε μια τσέπη του σακιδίου έρχεται η τελευταία διαδρομή με easyjet (www.easyjet.com) και η επιστροφή.

 

Πόλεις-Διάρκεια

1.   Βερολίνο (Γερμανία) – 9 ημέρες

2.   Όσλο (Νορβηγία) – 14 ημέρες

3.   Μαρακές (Μαρόκο) – 11 ημέρες

4.   Βαρκελώνη (Καταλωνία) – 6 ημέρες

5.   Παρίσι (Γαλλία) – 8 ημέρες

6.   Δουβλίνο (Ιρλανδία) – 7 ημέρες

7.   Βοστώνη (Η.Π.Α.) .............(one way ticket)

8.   Εδιμβούργο (Σκωτία) – 7 ημέρες

9.   Λονδίνο (Αγγλία) – 12 ημέρες

9+14+11+6+8+7+7+12=74 ημέρες – 7 ημέρες(οι μέρες αναχώρησης άφιξης μετρήθηκαν διπλά) ~  2 μήνες και 1 εβδομάδα.

 

Εισιτήρια - Κόστος

1.   Αθήνα – Βερολίνο (7 Ιουλίου):    63.99 ευρώ

2.   Βερολίνο – Όσλο (16 Ιουλίου):    64.80 ευρώ

3.   Όσλο – Μαρακές (29 Ιουλίου): 103 ευρώ

4.   Μαρακές – Βαρκελώνη (8 Αυγούστου): 58.05 ευρώ

5.   Βαρκελώνη – Παρίσι (13 Αυγούστου): 9.99 ευρώ

6.   Παρίσι – Δουβλίνο (20 Αυγούστου): 14.99 ευρώ

7.   Δουβλίνο – Βοστώνη ........................................ : )))))

8.   Δουβλίνο – Εδιμβούργο (26 Αυγούστου): 19 ευρώ

9.   Εδιμβούργο – Λονδίνο (2 Σεπτέμβρη): 30.43 ευρώ

10. Λονδίνο – Αθήνα (13 Σεπτέμβρη): 45.65 ευρώ

63.99+64.8+103+58.05+9.99+14.99+19+30.43+45.65=...409.9 ευρώ

Δηλαδή 9 πτήσεις συνολικά κάνουν 410 ευρώ με μέσο όρο 45 ευρώ περίπου ανά πτήση έχοντας κλείσει όλες τις πτήσεις 2 μήνες πριν.

 


ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

1.   Διαβατήριο+Ταυτότητα+Δίπλωμα Οδήγησης: Κάτι σίγουρα θα χαθεί και αν δεν υπάρχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο η πτήση χάνεται αυτόματα! Παράπλευρη συνέπεια: χάνονται και όλες οι επόμενες πτήσεις μέχρι η πρεσβεία να βγάλει κάποιο ταξιδιωτικό έγγραφο ανάγκης. Παράπλευρη συνέπεια Νο2: αναγκαστική αγορά οποιουδήποτε εισιτηρίου που θα σας ξαναβάλει στο αρχικό πρόγραμμα πτήσεων!Του τέστing, θα είστε αυτός που θα πληρώσει την ίδια πτήση 200-300 ευρώ για να μην χάσει την επόμενη πτήση για Μαρακές!

2.   Πιστωτική κάρτα: Μια απλή κάρτα VISA με όριο κάπου στα 1000 ευρώ σε περίπτωση που συναντήσετε το Μέρφυ και το νόμο του κατάμουτρα!

3.   Μια γρήγορη και ΑΣΦΑΛΗ σύνδεση ίντερνετ: Ένας αριθμός πιστωτικής κάρτας πωλείται στο διαδίκτυο μισό με ένα ευρώ! Για να μην αναγκαστείτε να...αγοράσετε έναν από αυτούς καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε το δικό σας ίντερνετ, με ένα υπολογιστή καθαρό από virus, trojan και spyware που σκοπό έχουν να δημοσιεύσουν στο ίντερνετ τον αριθμό της κάρτας σας μαζί με τα λοιπά προσωπικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του ταξιδιωτικού σας προγράμματος. Πιθανό δηλαδή να συναντήσετε στο αεροπλάνο αυτόν που έκλεψε τον αριθμό της κάρτας σας. ΓΕΝΙΚΑ, αν έχετε ενημερωμένα (up-to-date) firewall, antivirus και antispyware δεν υπάρχει περίπτωση κάτι να πάει στραβά. Αν χρησιμοποιείτε σύστημα LINUX η πιθανότητα αυτή είναι σχεδόν μηδενική.

4.   Ένα ή και περισσότερα ξυπνητήρια, που είναι ικανά να σας ξυπνήσουν έγκαιρα: Οι παράπλευρες συνέπειες του να κλείνετε πτήσεις της τελευταίας στιγμής αναλύθηκαν...επαρκώς στο 1.

5.   Αρκετή υπομονή και αναλυτικό ψάξιμο: Θέλει χαρτί και μολύβι να βρει κανείς πως θα συνδέσει δυο πτήσεις διαφορετικών εταιρειών. Να σημειωθεί ότι όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες κάνουν point-to-point πτήσεις που σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνουν καμμία απολύτως ευθύνη για χάσιμο άλλων πτήσεων (ακόμα και της ίδιας εταιρείας) εξαιτείας καθυστερήσεων. Για αποφυγή κάθε απροόπτου οι πτήσεις καλό θα ήταν να έχουν διαφορά το λιγότερο 3 ώρες. Επίσης πολλά αεροδρόμια είναι στην ίδια πόλη, Παρίσι ας πούμε, αλλά το να πάει κανείς από το ένα αεροδρόμιο στο άλλο μπορεί να πάρει πολλές ώρες (ας μην αναφερθεί ο Νόμος του Μέρφυ) και λεφτά πολλαπλάσια του αεροπορικού εισιτηρίου.


ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΕΝΑ ΦΘΗΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ;

1.Μπαγάζια ή αλλιώς “καλώς τα τα παιδιά!”

Βασικός τρόπος εσόδων είναι οι αποσκευές. Μια τελευταία μόδα είναι να χρεώνουν τον αριθμό αποσκευών που κάνεις check-in. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούσαι να έχεις μέχρι 15 κιλά συνήθως (εξαρτάται την εταιρεία) αλλά ο τρόπος που θα τα κάνεις  check-in παίζει μεγάλο ρόλο. Άλλο πληρώνεις αν τα πράγματά σου είναι σε μια βαλίτσα, άλλο σε δύο και άλλο σε τρεις! Οπότε ένα και καλόσακίδιο. Μην διανοηθείτε ούτε για αστείο να υπερβείτε το μέγιστο επιτρεπόμενο βαρος, δεν θα δείξουν το παραμικρό έλεος! Σου παίρνουν και τα σώβρακα τα άτομα και καταλήγεις να χαρίζεις όλα σου τα ρούχα στο αεροδρόμιο! Κάθε έξτρα κιλό πάνω από το επιτρεπόμενο κοστίζει ανάλογα με την εταιρεία 5 – 15 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με 4 κιλάκια παραπάνω, η προσαύξηση μπορεί να υπερβεί την τιμή του πραγματικού εισιτηρίου.

2. Κουφές προσαυξήσεις

Είναι η λογική του πατάω το κουμπάκι “επόμενο” μέχρι να αγοράσω το εισιτήριο. Έτσι τελικά ένα εισιτήριο μπορεί να συμπεριλάβει μια ταξιδιωτική ασφάλεια, ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο κι ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων.

3. Παρίσι;....εδώ είμαστε στα γαλλο-ισπανικά σύνορα!

Τα μεγάλα κεντρικά αεροδρόμια είναι ακριβά και σπάνε την πολιτική των Low-costairlines με πολλούς τρόπους. Αφενός χρεώνουν πολύ ακριβά τη χρήση τους στις αεροπορικές γραμμές αφεταίρου έχουν υπερβολικούς φόρους για τους επιβάτες. Έτσι ένα φθηνό εισιτήριο παύει να είναι και τόσο φθηνό. Αντ'αυτού οι Low-costairlines ανακάλυψαν ή κατασκεύασαν με ρυθμούς ολυμπιακών αγώνων 2004 μικρά αεροδρόμια κοντά σε δημοφιλείς προορισμούς. Βέβαια αυτό το κοντάμπορεί να είναι μέχρι και 100 χιλιόμετρα αυξάνοντας το συνολικό κόστος έμμεσα με 40 ή και 50 ευρώ για μετακινήσεις με λεωφορεία. Κάποιες όμως φθηνές εταιρείες πάνε απευθείας σε κεντρικά αεροδρόμια χρησιμοποιώντας το σαν διαφημιστικό ατού.

4. Κάστομερ σέρβις...τι είναι ετούτο ωρέ;

Εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά με τις “κανονικές” αεροπορικές εταιρείες. Δεν υπάρχει καμμία στήριξη πελάτη Ο,ΤΙ και αν συμβεί εκτός βέβαια αν χρεώνεται με κάποια προσαύξηση. Οι αλλαγές πτήσεων κοστίζουν πάρα πολύ, οι χαμένες πτήσεις ούτε συζήτηση και κατά τη διαρκεια της πτήσης μόνο η χρήση της τουαλέτας δεν χρεώνεται. Στην καμπίνα ο αριθμός θέσεων έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που ούτε κοντός γιαπωνέζος δεν κάθεται άνετα. Πολλές εταιρείες χρεώνουν την απόσταση από το επόμενο κάθισμα σαν έξτρα. Έτσι άν είστε πάνω από 1.65μ. και θέλετε 10 εκατοστά παραπάνω για  τα γόνατά σας υπάρχουν ειδικές θέσεις...με το αζημείωτο. Πολλές εταιρείες δεν έχουν αριθμημένες θέσεις οπότε χρεώνουν το αν θέλεις να μπεις πρώτος στο αεροπλάνο και να διαλέξεις θέση, ενώ άλλες χρεώνουν απευθείας την επιλογή θέσης διάδρομος/παράθυρο.

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια ή ανακαλύπτονται συνεχώς καινούργια τεχνάσματα (όπως το ό,τι η κιθάρα θεωρείτε αποσκευή ανάλογη του windsurf), αλλά η απάντηση σε όλα αυτά κρύβεται στην ιστοσελίδα της κάθε εταιρείας και συγκεκριμένα στις FAQ-FrequentlyAskedQuestions. Εκεί μπορείτε να δείτε ακριβώς τι σας περιμένει και πως να το αποφύγετε. Άλλη πηγή χρήσιμης γνώσης είναι τα πάμπολα ταξιδιωτικά φόρουμ στο διαδίκτυο όπου ο κάθε συμμετέχων καταθέτει αμερόληπτα τις εμπειρείες του και μοιράζεται με όλους τους υπόλοιπους πιθανά σενάρια αποφυγής μερφικών συνδρόμων!

Μερικά πολύ έγκυρα είναι(υπάρχουν πολύ περισσότερα):

Virtual Tourist: http://forum.virtualtourist.com/

Thorn Tree (Lonely Planet): www.lonelyplanet.com/thorntree/

Travellers Point: http://www.travellerspoint.com/

 

Μπον Βουαγιάζ,

Τα λέμε στο QΜπαρ στην Αιγίαλη!



fashion addiction