Εμείς
Του Βασίλη Καραγιάννη Φωτογραφία: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος
Share |

Οι αόρατοι τοίχοι, οι σαπισµένες µάσκες/
που χωρίζουν τον άνθρωπο από τους άλλους/
τον άνθρωπο από τον εαυτό του, γκρεµίζονται
για µια απέραντη στιγµή και φευγαλέα βλέπουµε
τη χαµένη µας ενότητα, τη στέρηση του είναι /
το θέµα τού να είµαστε άνθρωποι.
Ο ήλιος, του ψωµιού το µοίρασµα, το ξεχασµένο
σάστισµα του να είσαι ζωντανός... 
Οκτάβιο Πας, «Η πέτρα του ήλιου»

Το πιο υπέροχο, το πιο καταπληκτικό µε αυτά που συµβαίνουν αυτές τις µέρες στην πλατεία Συντάγµατος είναι το πώς καταφέρνουν τόσο αλάθητα να βγάλουν στον καθένα µας τον πραγµατικό του εαυτό, τις πραγµατικές του καταβολές. Το ξεγύµνωµα αυτό µακάρι να το δούµε όλοι δηµιουργικά. Είχε ξανασυµβεί τον Δεκέµβρη του 2008. Μακάρι να συνεχίσει...
Δηµήτρης Καραΐσκος – φίλος µου στο facebook


Ζυµώσεις, συγκλίσεις, κίνηση ιδεών παντού. Στα καφενεία, στις δουλειές, στις γειτονιές. Το κίνηµα των Αγανακτισµένων αντιµετώπισε στην αρχή τη χλεύη των καθεστωτικών και αρτηριοσκληρωτικών, αλλά αργότερα φάνηκε ότι έχει πυροδοτήσει µια µαζική επιστροφή στην πολιτική. 

Παρότι η ιδέα προέκυψε κάτω από την επιρροή του αντίστοιχου ισπανικού κινήµατος Democracia real ya, σ’ εµάς πήρε σύντοµα τα κλασικά ελληνικά και διονυσιακά χαρακτηριστικά. 

Στην ουσία οι Αγανακτισµένοι είτε στ’ αστεία απελευθερώνουν το κλειστό επάγγελµα του διαδηλωτή είτε στα σοβαρά προβάλλουν τη µοναδική εναλλακτική πολιτική απέναντι σ’ έναν ακήρυχτο εµφύλιο πόλεµο – την πολιτική τη βασισµένη αρχικά στην επιθυµία και στο Εµείς ως αυθεντικού τόπου συνεννόησης.

 
Η δηµοκρατία αναγεννιέται σταδιακά στους δηµόσιους χώρους, επιδιώκοντας την επαφή όλων µας σε µια σταδιακά οργανωµένη συνύπαρξη, µε κεντρικό στόχο να περάσει επιτέλους η διακυβέρνηση της χώρας στους νέους και στους µη επαγγελµατίες της πολιτικής. 

Τα πρώτα πολιτικά αιτήµατα, η απόρριψη της αποτυχηµένης συνταγής του µνηµονίου, η προστασία των πιο αδύναµων κοινωνικών στρωµάτων κι η αντίθεση στο ξεπούληµα του πλούτου της χώρας είναι ήδη γεγονός, ενώ εκατοντάδες οµάδες γεννιούνται από τις παρέες στο facebook και στις γειτονιές προοιωνίζοντας ένα θερµό καλοκαίρι.fashion addiction