Αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ
Από το δίκτυο Ηλιόσποροι
Share |
Χιλιάδες χαμογελαστές ψυχές

Hταν µια όαση ειρήνης, αγάπης και αισιοδοξίας σε αντιδιαστολή προς το γενικευµένο κλίµα βίας, ανασφάλειας και µιζέριας. Το 7ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Αθήνας δηµιούργησε για δύο µέρες µία αυτόνοµη ζώνη, µία άλλη πόλη µέσα στην πόλη, µια βαλβίδα κοινωνικής αποσυµπίεσης κόντρα στην οικονοµική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πνευµατική κρίση, ενάντια στο φόβο, τις απαγορεύσεις και τις εξαρτήσεις.
 
Σε πείσµα σχεδόν όλων των ΜΜΕ που αποσιώπησαν το µεγαλύτερο ελεύθερο - αυτοδιαχειριζόµενο φεστιβάλ της πόλης, περισσότεροι από 150 µουσικοί και DJs σε 4 µουσικές σκηνές για όλα τα γούστα, περισσότερες από 30.000 χιλιάδες χαµογελαστές ψυχές έδωσαν το παρών στον Tαύρο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι εδώ και χρόνια διεκδικούν το... αυτονόητο: να αλλάξουν οι παράλογες και απάνθρωπες πολιτικές περί ναρκωτικών που µέχρι σήµερα φυλακίζουν τους χρήστες και πλουτίζουν τη ναρκωµαφία. Η καταστολή µάς έχει κοστίσει ήδη πολύ ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και σε πολύτιµους οικονοµικούς πόρους, που θα µπορούσαν να ενισχύσουν κοινωνικές παροχές που πλήττονται από τα άγρια µέτρα λιτότητας. 

Κατά τα πρότυπα πολλών θετικών παραδειγµάτων από το εξωτερικό (Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχία, Γερµανία, Καλιφόρνια κ.α.) ζητάµε να σταµατήσουν να διώκονται ποινικά οι εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες ουσιών στην Ελλάδα, να υπάρξει πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης, πλουραλισµός στις θεραπευτικές µεθόδους για τους τοξικοεξαρτηµένους, να υπάρξει αντικειµενική και αδογµάτιστη πληροφόρηση για την επικινδυνότητα των ουσιών, µε έµφαση στην πρόληψη και τα επιστηµονικά δεδοµένα, ενώ οι ουσίες πρέπει να αντιµετωπίζονται µε βάση την τοξικότητά τους. 

Ειδικότερα η κάνναβη πρέπει να ρυθµιστεί σε ένα πλαίσιο αντίστοιχο µε των άλλων νόµιµων ουσιών (του καπνού και του αλκοόλ), να επιτραπεί η αυτοκαλλιέργεια για προσωπική χρήση και να υπάρξει ξεχωριστό νοµοθετικό πλαίσιο για την κλωστική κάνναβη. Σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κρίσης το κράτος µπορεί να έχει οικονοµικό όφελος περισσότερα από 1,5 δισεκατοµµύρια ευρώ το χρόνο (εξοικονόµηση από καταστολή και έσοδα από φόρους) αντί για τα τουλάχιστον 600 εκατοµµύρια που σπαταλάει κάθε χρόνο σε αδιέξοδες πολιτικές που είναι αποδεδειγµένα προς όφελος της ναρκωµαφίας και των κυκλωµάτων που την συντηρούν.

Εν αναµονή των νοµοθετικών εξελίξεων που προανήγγειλε και η Μένη Μαλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, στην συζήτηση του Αντιαπαγορευτικού της Αθήνας, µένουµε στις δηλώσεις της ίδιας ότι σύντοµα θα υπάρξει πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης και της κατοχής µικροποσοτήτων για προσωπική χρήση, που θα αντιµετωπίζεται πλέον µε διοικητικές κυρώσεις (συστάσεις για θεραπεία κ.λπ.) και όχι µε ποινικές.
 
Μας γεµίζει χαρά που 7 χρόνια συνεπούς δράσης, συνεχίζοντας βέβαια τον εικοσαετή αντιαπαγορευτικό αγώνα της ΕΣΕΑΝ και του ΡΑΚ, αποφέρουν καρπούς – καθώς είναι πολύ κοντά µια θετική νοµοθετική ρύθµιση που θα καλύψει µέρος των αιτηµάτων µας. Από το πρώτο Αντιαπαγορευτικό της Αθήνας στο Πάρκο Ελευθερίας το 2005, όπου 2.000 ψυχές έδωσαν δειλά δειλά το «παρών», µέχρι φέτος σε Αθήνα, Βόλο (1η χρονιά) και Θεσσαλονίκη (2η χρονιά), που δεκάδες χιλιάδες κόσµου απέδειξαν ότι δεν φοβούνται πλέον να βγουν ανοιχτά και να δείξουν ότι είναι πάρα πολλοί για να χωρέσουν στα κελιά, καλύψαµε πολύ δρόµο, αλλά είµαστε ακόµη στην αρχή της επανάκτησης των ελευθεριών µας. 

Μέχρι πότε θα διεκδικούµε τα αυτονόητα και θα αγωνιζόµαστε για τα απαγορευµένα; Σίγουρα µέχρι να λάµψει η αλήθεια, γιατί αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη.

*Οι Ηλιόσποροι είναι ένα δίκτυο νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία  (www.iliosporoi.net)fashion addiction