Fixed gear - single speed
Του Χάρη Καπλανίδη
Share |
Μια ταχύτητα, ένας χρόνος παρουσίας, 1η Ιουλίου το µεγάλο πάρτι!!! Το Vicious Cycles Athens (VCA για τους γνώστες) γιορτάζει φέτος τα πρώτα του γενέθλια και µε αφορµή αυτό ρωτάµε τον Gareth Jones τι δουλειά έχει ένας άγγλος ποδηλάτης στου Ψυρρή.


-Πώς διάλεξες την Ελλάδα για να ανοίξεις την επιχείρησή σου;
Αφού ταξίδεψα και δούλεψα σε πολλά µέρη της Ευρώπης ως manager για αλυσίδες καταστηµάτων, επέστρεψα στην Ελλάδα που αγάπησα λόγω των συγκατοίκων µου που µεγάλωσαν εδώ. Στο διάστηµα που ήµουν εδώ παρατήρησα ότι οι ποδηλάτες ήταν ελάχιστοι στους δρόµους, αλλά σε καθηµερινή βάση αυξάνονταν. Τους έβλεπα να βολτάρουν αγκοµαχώντας και ιδρώνοντας πάνω σε κάτι τεράστια «πολεµικά» mountain bikes και αναρωτήθηκα «what the bloody hell they’re doing?», έτσι αποφάσισα και ασχολήθηκα µε τη δουλειά που έκανα ως έφηβος. Ήθελα να µεταφέρω το δικό µου knowhow στην εξελισσόµενη κοινότητα εδώ.

-Τι είναι το FIX GEAR και το SINGLE SPEED;
Eίναι τα βασικά, πρώτα, απλά, ελαφριά ποδήλατα. Είναι ποδήλατα χωρίς ταχύτητες και άλλα περιφερειακά. Είναι φτιαγµένα µε βάση τις ανάγκες, τη χρήση και τις αντοχές του αναβάτη, κυρίως για µεταφορά στην πόλη. Δεν έχουν κόστος συντήρησης (αφού δεν έχουν πολύπλοκα εξαρτήµατα), ενώ λόγω βάρους (7-9 κιλά) δεν απαιτούν φυσική κατάσταση πρωταθλητή. To Single Speed δεν διαφέρει από τα κλασικά ποδήλατα, πλην του ότι έχει µία ταχύτητα. Το Fix Gear είναι διαφορετικό. Βασίζεται στην τεχνολογία του ποδηλατοδροµίου (πίστα) και ο πίσω τροχός είναι ευθέως συνδεδεµένος µε τα πετάλια, οπότε αν σταµατήσεις το πετάλι σταµατάει ο τροχός (tricky).

-Πόσο κοστίζει ένα τέτοιο ποδήλατο;
Τα ποδήλατά µας ξεκινούν από τα 400 € και µπορούν να φτάσουν υψηλά, ανάλογα µε τις απαιτήσεις του πελάτη. Βασικό συστατικό για κάθε ποδήλατο είναι όλα τα εξαρτήµατά του να είναι καλά ποιοτικώς, µε αποτέλεσµα τα «παιδιά» µας να είναι όλα «σκυλιά». Σηµαντικό, επίσης, για εµάς είναι, αφού µιλήσουµε µε κάθε επισκέπτη, να κατανοήσουµε τις ανάγκες του και να του προτείνουµε αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.

ΓΙΑΤΙ FIX GEAR ή SINGLE SPEED;
• Ελαφρύ
• Εύκολο στη χρήση
• Tailor made στις ανάγκες το αναβάτη
• Μοναδικό, customized, είναι µέσο… έκφρασης

Single Speed – το πιο εύκολο ποδήλατο
Fix Gear – για πιο έµπειρο ποδηλάτη


-Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνει το κράτος για να στηρίξει τους ποδηλάτες;
Το απλό: εδώ και χρόνια στην Αγγλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, τα παιδιά στο σχολείο όταν γίνουν 9 παίρνουν ένα δίπλωµα οδήγησης ποδηλάτου. Είναι πολύ απλό, για να µπορείς άφοβα να οδηγήσεις πρέπει να ξέρεις πώς «λειτουργεί» ο δρόµος, τα σήµατα, τα νοήµατα και ό,τι χρειάζεται για να είσαι ασφαλής εσύ και οι γύρω σου. Αυτό πιστεύω ότι είναι απαραίτητο, αλλά και πολύ εύκολο να γίνει, αφού 1-2 ώρες σεµιναρίου είναι ένα όµορφο παιχνιδιάρικο διάλειµµα από τα µαθήµατα.

-Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το µέλλον;
Θέλω το VCA να είναι ένα community bike shop. Έτσι λειτουργούν πολλά bike shops ανά τον κόσµο, αλλά εδώ αυτό δεν είναι διαδεδοµένο. Ο καθένας που µπαίνει εδώ µπορεί να χρησιµοποιήσει τα εργαλεία µας και εµείς του δείχνουµε πώς, τον «εκπαιδεύουµε», ώστε να µπορεί να σετάρει το ποδήλατό του µόνος του. Θέλω να είµαστε µία µεγάλη παρέα από ποδηλάτες που επικοινωνούν, συναναστρέφονται και µοιράζονται τις εµπειρίες τους και… να περνάµε καλά.
 
Το πάρτι προποµπός για το «κοινωνικό ποδηλατάδικο» του Gareth οργανώνεται, µέχρι τότε για πολύχρωµα ποδήλατα, στο…

Vicious Cycles Athens
Urban Bike Shop
+30 211 71 09 378
http://vca.gr/
info@vca.gr
Μελανθίου 8, Ψυρρή, 105 54 Αθήναfashion addiction