Το στυλ καθορίζεται από την πορεία σου
Της Ρόδης Καγγελάρη // φωτογραφία: Μαριέττα Φαµέλη
Share |
Ο µπαµπάς µου αγαπούσε τόσο το rock ’n’ roll, που βάφτισε το γάτο µας Elvis. Όµως δεν ήταν αυτό που µε οδήγησε στο vintage.

Δεν ξέρω αν όλοι νιώθουν τη µιζέρια της εποχής µας, κάποιοι πάντως σίγουρα νιώθουµε την ανάγκη να ξεφύγουµε απ’ αυτήν και να επιστρέψουµε σε εποχές πιο αγνές και απονήρευτες. Σε εποχές που οι λεπτοµέρειες είχαν νόηµα και οι άνθρωποι ικανοποιούνταν από τις µικρές στιγµές της καθηµερινότητας, όχι λόγω µικρής απαίτησης αλλά λόγω σηµασίας. 

Το vintage και το ρετρό παραπέµπουν κυρίως στην περίοδο 1920 µε 1950. Αφορούν την αισθητική στο ντύσιµο, την αρχιτεκτονική, τη µουσική, τα αυτοκίνητα, αλλά και τη διασκέδαση, τις σχέσεις, την επικοινωνία, το χιούµορ. 

Το swing παραπέµπει στο βαρύ πολεµικό κλίµα του ’40 και το rock ’n’ roll στο αιώνιο καλοκαίρι του ’50.Δεν υπάρχει κάποια φιλοσοφία ή ιδεολογία πίσω από το ρετρό. Σε άλλους αρέσει αισθητικά, σε άλλους από µόδα, σε άλλους επειδή αρέσει στην παρέα τους. Κάποιοι δεν ξέρουν καν τι είναι. Όλοι, ωστόσο, το απολαµβάνουν ως µία σηµαντικά διαφορετική εναλλακτική του mainstream. 

Όπως µε όλα τα στυλ, έτσι και µε το vintage: δεν ξυπνάς µια µέρα και αποφασίζεις ότι στο εξής θα ντύνεσαι, θα χορεύεις και θα ακούς τη µουσική µιας συγκεκριµένης εποχής. Καταλήγεις εκεί κάνοντας µια διαδροµή στο χρόνο, χωρίς σχεδιασµό και πρόγραµµα. Το στυλ του καθενός καθορίζεται από την πορεία του. Προσωπικά, είχα σχετικά ερεθίσµατα από µικρή: στον πατέρα µου άρεσε το rock ’n’ roll, µ’ έπαιρνε και χορεύαµε, είχαµε κι έναν γάτο που τον έλεγαν Elvis... Ωστόσο, στο στυλ κατέληξα πολύ αργότερα και µετά κατάλαβα ότι ήταν από αισθητική ανάγκη.

Όπως σε όλα τα στυλ, υπάρχουν από πολύ φτηνά έως πολύ ακριβά ρούχα. Μπορεί κανείς να βρει πολύ αξιόλογα πράγµατα σε µαγαζιά µε µεταχειρισµένα ή να παραγγείλει µέσω internet. Χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ, πολύ πιστά στην τότε αισθητική, θα βρείτε στα Vintage & Crafts Bazaar, που διοργανώνει η γυναικεία οµάδα Les Broderies Anglaises.
 
Τo rock ’n’ roll βασίζεται σε µία τεχνική αρκετά δύσκολη και περιλαµβάνει πολύ τον αυτοσχεδιασµό ακριβώς λόγω της µουσικής, που είναι γρήγορη, ζωηρή και ξεσηκωτική. Ωστόσο, µπορεί κανείς να χορέψει αρκετά σύντοµα. Το δύσκολο δεν είναι να µάθεις τα βήµατα, είναι να τα ξεπεράσεις και να τα χρησιµοποιήσεις έτσι που να µπορείς να εκφράσεις αυτό που ο ίδιος νιώθεις όταν χορεύεις. 


Η χορευτική οµάδα των Rollin Foxes διοργανώνει 50s πάρτι και events στο «Blue Fox», αλλά και στο δρόµο. 

Επίσης παραδίδει δωρεάν µαθήµατα χορού. Επειδή ο αριθµός είναι περιορισµένος, πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε νωρίτερα στο rollin_foxes@yahoo.gr. Για τα πάρτι µπορείτε να ενηµερώνεστε από το Facebook: Rollin Foxes. 


fashion addiction