ΤΕDxAthens 2011. Ο κόσμος μπορεί να γίνει αυτός που μας αξίζει
Από τη Wikipedia και το Twitter µέχρι τη µοριακή κουζίνα και τα τσουνάµι, ο κόσµος µας είναι γεµάτος ανατροπές οι οποίες επανακαθορίζουν σε καθηµερινή βάση, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, τον τρόπο µε τον οποίο ζούµε. Καθόλου τυχαία, το θέµα του φετινού ΤΕDxAthens 2011 ήταν «The Art of Disruption» - η τέχνη της δηµιουργικής ανατροπής.
Όπως λένε και µέλη της οµάδας: «Όλοι γνωρίζουµε πως υπάρχουν γύρω µας πρωτότυπες ιδέες και ανατρεπτικές προτάσεις ικανές και έτοιµες να κάνουν τη διαφορά. Δεν αρκεί, όµως, να µένουµε στα λόγια! Πρέπει να κάνουµε τις ιδέες µας πράξεις! Πράξεις ικανές να ανατρέψουν τη σηµερινή κατάσταση και να οδηγήσουν στην καινοτοµία, την ανάπτυξη και την ελπίδα ότι αυτός ο κόσµος µπορεί να γίνει καλύτερος… να γίνει αυτός που µας αξίζει! Πρέπει πλέον να εµπιστευτούµε τις δυνατότητές µας και να δώσουµε υπόσταση στις σκέψεις και τα όνειρά µας, όσο τρελά και αν µπορεί να ακούγονται!» Πέρυσι στο ΤΕDxAthens υπήρξαν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι µας ζητούσαν να περάσουµε από τις ιδέες στην πράξη. Ακούσαµε πολλές φορές το «τι µπορώ να κάνω για να βοηθήσω;» όχι µόνο την εκδήλωση, αλλά και τις ιδέες που ακούγονται. Ως απάντηση σ' αυτό, το TEDxAthens βραβεύει από φέτος µια πρωτότυπη δράση µέσω του TEDxAthens Challenge. Στόχος του; Να αναδείξει και να υποστηρίξει φρέσκες ιδέες και έξυπνες προτάσεις, κινητοποιώντας την κοινότητα του TEDxAthens και τους συνεργάτες της.
To ΤΕDxAthens Challenge «γεννήθηκε» µέσα από τη φιλοσοφία που διέπει το TED Prize (www.tedprize.org). Κάθε χρόνο οι διοργανωτές του TED επιλέγουν ένα πρόσωπο δίνοντάς του την ευκαιρία να πραγµατοποιηθεί µια ευχή του µε τη συνεισφορά της κοινότητας του TED. Έτσι, έµπρακτα πλέον, πέρα από τις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, επιλέγουµε πράξεις που αξίζει να στηριχθούν και να διαδοθούν, τις βραβεύουµε και µε τη βοήθεια της κοινότητας του TEDxAthens τις βοηθάµε να εξαπλωθούν και να ανθήσουν. Αποτελεί πρόκληση για όλους µας το να στηρίξουµε όσο µπορούµε τέτοιες θετικές ενέργειες.
Ένα από τα πιο σηµαντικά πράγµατα για να µπορέσουµε να περάσουµε από την υλοποίηση στην πράξη είναι να περάσουµε από το εγώ στο εµείς.
Να δράσουµε ως οµάδα, ως σύνολο, για να µπορέσουµε να κινητοποιήσουµε δηµιουργικές δυνάµεις σε θετική κατεύθυνση. Η οµάδα του TEDxAthens µε έχει εκπλήξει ευχάριστα, καθώς είναι µια οµάδα εθελοντών που εργάζονται όλοι για να µπορέσουν να προβληθούν σωστά ιδέες που αξίζει να διαδοθούν και ταυτόχρονα να αποτελέσει η εκδήλωση πόλο έλξης ατόµων µε κοινό ενδιαφέρον και πάθος τη θετική τοποθέτηση απέναντι στο τι µπορούµε να κάνουµε. Ακούστηκε πολλές φορές στο TEDxAthens ότι η γενιά µας «πρέπει να ταυτιστεί µε τις λύσεις και όχι µε τα προβλήµατα». Για να το πετύχουµε αυτό πρέπει να δράσουµε συλλογικά.
Το βραβείο TEDxAthens Challenge για το 2011 επικεντρώνεται στον τοµέα της παιδείας. Σκοπός µας, να αναδείξουµε και να υποστηρίξουµε αξιόλογες πρωτοβουλίες από την παιδεία και από όλες τις εκφάνσεις της µάθησης, κινητοποιώντας το πολύτιµο ανθρώπινο δυναµικό και τα µέσα που διαθέτει η κοινότητα του TEDxAthens. Θέλουµε να εµπνεύσουµε θετικές αλλαγές και να συµβάλουµε στη δικτύωση δηµιουργικών πρωτοβουλιών στον τοµέα της παιδείας και της µάθησης. Κοιτάµε µπροστά. Εστιάζουµε στην πολλαπλασιαστική θετική επίδραση που µπορεί να έχει η υποστήριξη και εξάπλωση τέτοιων πρωτοβουλιών στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας. Τα κριτήρια µε τα οποία αξιολογούµε τις προτάσεις είναι: ο αντίκτυπος στην κοινωνία, η αξία του παιδαγωγικού έργου, η βιωσιµότητα και εφαρµογή της ιδέας, η πρωτοτυπία, η δηµιουργικότητα, καθώς και η συµµετοχή και συνεργασία διαφόρων κοινωνικών οµάδων.
Από τις 15 Σεπτεµβρίου µέχρι και τις 31 Οκτωβρίου συγκεντρώσαµε συνολικά 153 προτάσεις… Δεν το περίµενε κανένας από εµάς! Ο αριθµός αυτός είναι εκπληκτικός! Δείχνει σε όλους πως υπάρχει ακόµα κόσµος που ονειρεύεται και προσπαθεί να αλλάξει τα πράγµατα µέσα από ανατρεπτικές ιδέες και πράξεις! Μπορείτε να δείτε όλες τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν στο challenge.tedxathens.com/idea. Οι δέκα προτάσεις που περνούν στην επόµενη φάση επιλέχθηκαν, µε βάση τα παραπάνω κριτήρια, από µια οµάδα που αποτελείται από µέλη της επιτροπής αξιολόγησης του TEDxAthens Challenge, µέλη της οµάδας του TEDxAthens και συνεργάτες του Ιδρύµατος Λαµπράκη, το οποίο είναι σύµµαχός µας σ' αυτήν την προσπάθεια και θα υποστηρίξει τον νικητή του TEDxAthens Challenge.
TED
Το TED είναι µια µη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωµένη στις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.
Ξεκίνησε ως τετραήµερο συνέδριο στην Καλιφόρνια πριν από 25 χρόνια και συνεχίζεται και στη Μεγάλη Βρετανία (TED Global). Το ΤΕD είναι µια ετήσια εκδήλωση στην οποία συµµετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσµο που µοιράζονται τις ιδέες και τις πράξεις τους. ΤΕD σηµαίνει Tεχνολογία, Ψυχαγωγία, Τέχνη (Technology Entertainment Design), αλλά επεκτείνεται και σε ένα πιο ευρύ φάσµα, το οποίο προσφέρει γνώση και έµπνευση από τους πιο εµπνευσµένους στοχαστές του κόσµου και την ευκαιρία σε µια κοινότητα από ανθρώπους που διψούν για το καινούργιο να συναναστραφούν και να ανταλλάξουν ιδέες. Οι συµµετέχοντες το έχουν ονοµάσει «απόλυτο εγκεφαλικό συνέδριο» και «ένα τετραήµερο ταξίδι στο µέλλον». Το ποικίλο κοινό –επιχειρηµατίες, επιστήµονες, άνθρωποι της τέχνης, φιλάνθρωποι– είναι σχεδόν τόσο καταπληκτικό όσο και οι οµιλητές, στους οποίους συµπεριλαµβάνονται και οι Frank Gehry, Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Bono, Annie Lennox, Paul Simon, sir Richard Branson και Philippe Stark. TEDx (το x σηµαίνει εκδήλωση που διοργανώνεται ανεξάρτητα) είναι ένα πρόγραµµα από τοπικές εκδηλώσεις οι οποίες οργανώνονται από µια οµάδα εθελοντών.
Η εκδήλωση ακολουθεί τις προδιαγραφές του TED και πυροδοτεί βαθιές συζητήσεις και συνδέσεις µέσω των οµιλητών και των βίντεο των οµιλιών που προβάλλονται στις ιστοσελίδες του TED και των τοπικών TEDx. To πρόγραµµα TEDx ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 και µέσα σε επτά µήνες είχαν οργανωθεί παραπάνω από 100 TEDx ανεξάρτητες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις του κόσµου, όπως Νέα Υόρκη, Τόκιο, Ντουµπάι, Λονδίνο, Άµστερνταµ κ.α.
Σήµερα υπάρχουν περίπου 3.000 TEDx εκδηλώσεις σε όλο τον κόσµο, ενώ το TEDxAthens είναι µία από τις 5 µεγαλύτερες.
Φωτογραφίες: Γιάννης Λεφάκης