EL JIMADOR. BARTENDER CUP 2011
Δοκιµάζοντας τα κοκτέιλ µερικών από τους καλύτερους bartenders της Ευρώπης στο Λονδίνο
Η τεκίλα είναι ίσως ένα από τα πιο λατρεµένα αλλά ταυτόχρονα και πιο παρεξηγηµένα ποτά. Και ίσως η παρεξήγηση αυτή ξεκινάει από το γεγονός ότι για να απολαύσεις πραγµατικά µια τεκίλα καλό θα ήταν να έχεις επιλέξει µία από 100% αγαύη.
Ο αγαπηµένος µου προορισµός στη Λατινική Αµερική είναι το Μεξικό. Το µυστήριο, ο εξωτισµός, η περιπέτεια, η κληρονοµιά των Αζτέκων και των Μάγια δηµιουργεί µια µοναδική ατµόσφαιρα που είναι αδύνατο να βρεις οπουδήποτε αλλού στον κόσµο. Η λατρεία των Μεξικανών για την τεκίλα el Jimador είναι κάτι που διαπίστωσα από πρώτο χέρι στον ένα µήνα που πέρασα εκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι πρώτη στην προτίµησή τους.
Στα τέλη του Νοέµβρη είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά την εµπειρία ενός διεθνούς διαγωνισµού, όπου µερικοί από τους πιο δηµιουργικούς bartenders του κόσµου κλήθηκαν να «κάνουν τα µαγικά τους» µε βάση την τεκίλα el Jimador.
Δώδεκα χώρες έδωσαν το «παρών» στο “el Jimador Bartender cup 2011” και συνολικά δεκαπέντε µαέστροι της µπάρας διαγωνίστηκαν, απογειώνοντας τη φαντασία τους, για να µας προσφέρουν τις πιο φρέσκες ιδέες στο urban mixology. To έπαθλο, µεγάλο. Ένα ταξίδι στο θρυλικό αποστακτήριο του Οίκου Herradura στο Μεξικό!
Δοκιµάζοντας µερικά από τα κοκτέιλ διαπίστωσα γιατί αρκετοί από τους καλύτερους mixologist στον κόσµο θεωρούν την τεκίλα ως το ιδανικό συστατικό για ένα κοκτέιλ µε χαρακτήρα. Σίγουρα είναι ωραίο να απολαµβάνεις µια παλαιωµένη τεκίλα από 100% αγαύη, όπως η el Jimador Reposado απλώς on the rocks, ωστόσο ένας καλός bartender µπορεί να µετατρέψει αυτές τις γουλιές σε ανεπανάληπτη εµπειρία. Νικητής αναδείχτηκε ο Joshua Fontaine από τη Γαλλία, ένας εξαιρετικός τύπος µε τον οποίο αργότερα είχαµε την ευκαιρία να γυρίσουµε σε µερικά από τα καλύτερα cocktail bars του Λονδίνου!
Οι bartenders είχαν να φτιάξουν τρία συγκεκριµένα ποτά µε βάση την τεκίλα el Jimador, ένα long drink, ένα cocktail και ένα σφηνάκι.
Στην κατηγορία long drink νικητής αναδείχθηκε ο Πολωνός Krzysztof Jadach, στο σφηνάκι ο Ρώσος Denis Babarayka, ενώ στην πιο σηµαντική κατά τη γνώµη µου κατηγορία, εκείνη του cocktail, νίκησε ο δικός µας Γιώργος Μεγαλοκονόµος! Αρκετοί ίσως ξέρετε τον Γιώργο, αφού είναι ο bartender του εξαιρετικού Think+ στο Χαλάνδρι, ίσως ενός από τα καλύτερα στέκια στα βόρεια προάστια.
Παίρνοντας στα χέρια το δώρο του, το Savoy Cocktail Book από τον el Jimador global brand ambassador, Rubens Aceves, έναν άνθρωπο που γνωρίζει τα µυστικά της τεκίλας όσο λίγοι στον κόσµο, γύρισε και µου είπε: «Φίλε, αυτό είναι το απόλυτο εγχειρίδιο για cocktails! Η επιτοµή του στυλ και της κοµψότητας. Είναι οι επτακόσιες πενήντα συνταγές του θρυλικού barman Harry Craddock, αυτές που έφτιαχνε στο Savoy του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέµου. Είχα υποσχεθεί να το κάνω δώρο στον εαυτό µου τα Χριστούγεννα, αλλά ήρθε και προσγειώθηκε µόνο του στα χέρια µου! Δεν το πιστεύω…»
Φίλε, το αξίζεις και µε το παραπάνω, του απάντησα. Και πήραµε ένα el Jimador cocktail για να γιορτάσουµε τη νίκη του…
Η el Jimador είναι η η Νο1 τεκίλα στο Μεξικό (σε πωλήσεις, βάσει στοιχείων Nielsen). Δηµιούργηµα του Οίκου Herradura, από φυσική διεργασία 100% αγαύης, η el Jimador είναι µια premium, αυθεντική τεκίλα που δεν χρειάζεται να πληρώσεις περισσότερο από την τιµή ενός κανονικού ποτού για να την απολαύσεις. Το όνοµά της αποτελεί φόρο τιµής στους «Jimadores», τους άντρες που έχουν µετατρέψει σε πραγµατική τέχνη τη συγκοµιδή και την επιλογή των καλύτερων κάκτων της µπλε αγαύης. Η απαλή και ισορροπηµένη γεύση της την κάνει ιδανική για να τη δοκιµάσεις, είτε σκέτη είτε σε cocktail.
Κυκλοφορούν:
el Jimador Blanco
Αυθεντική ελαφριά τεκίλα µε λεπτή γεύση αγαύης και νότες από κίτρο, ιδανική επιλογή για µερικά από τα πιο γευστικά cocktails.
el Jimador Reposado
Μια ντελικάτη τεκίλα µε χρυσαφένια απόχρωση και ισορροπηµένη γεύση. Οι δύο µήνες ωρίµασης σε δρύινα βαρέλια τής χαρίζει υπέροχες νότες βανίλιας και καραµέλας.
Ο Οίκος Herradura είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο φηµισµένα αποστακτήρια τεκίλας στο Μεξικό, µε µια παράδοση που κρατάει από το 1870. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο.