


Το ότι οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι ένα στερεότυπο που δύσκολα ανατρέπεται. Ο Ελληνοαυστραλός Γιάννης Ζάκος, γεννηµένος στη Μελβούρνη της Αυστραλίας είναι µια ακόµα τέτοια περίπτωση. Πρόσφατα µετακόµισε στη Νέα Υόρκη για τις ανάγκες της MyCyberTwin, της εταιρίας τεχνητής νοηµοσύνης που δηµιούργησε. Θα ξέρεις ότι η χώρα σου είναι στο σωστό δρόµο όταν το δροµολόγιο Ελλάδα-εξωτερικό αποκτήσει τον αντίθετο τελικό προορισµό απ’ ότι σήµερα…
Γιάννη, πώς έφτιαξες το πρώτο σου chatrobot σε ηλικία µόλις δεκατεσσάρων χρονών;
Ήµουν πολύ τυχερός γιατί το σχολείο µου στην Αυστραλία ήταν το πρώτο που είχε µάθηµα πληροφορικής/τεχνολογίας. Στα πλαίσιο του µαθήµατος λοιπόν έµαθα προγραµµατισµό. Έτσι αποφάσισα να προγραµµατίσω ένα ροµπότ που µπορεί να κουβεντιάζει µε χαλαρό τρόπο. Όταν τελείωσα το Λύκειο συνέχισα να ασχολούµαι µε την τεχνητή νοηµοσύνη στο πανεπιστήµιο µε πιο σοβαρές εφαρµογές π.χ. πώς µπορούµε να βοηθήσουµε έναν γιατρό να κάνει διάγνωση καρκίνου. Το ένα έφερε το άλλο και το 2005 ίδρυσα την εταιρία MyCyberTwin για τις ανάγκες τις οποίας αναγκάστηκα να µετακοµίσω στην Νέα Υόρκη.
Με τι ακριβώς ασχολείται η MyCyberTwin;
Φτιάχνουµε ψηφιακά ανθρωπάκια µε τεχνητή νοηµοσύνη, γνώση και προσωπικότητα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κουβέντα µε ανθρώπους. Αυτή η τεχνολογία έχει πολλές εφαρµογές, από την εξυπηρέτηση πελατών µέχρι την ψυχαγωγία.
Το γεγονός ότι ειδικά στην Αµερική οι εταιρείες χρηµατοδοτούν την έρευνα στα πανεπιστήµια µήπως αποκλείει τοµείς οι οποίοι δεν έχουν άµεσο εµπορικό όφελος αλλά θα µπορούσαν να έχουν στο µέλλον κοινωνικά οφέλη;
Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι σηµαντικός. Δεν είναι εύκολο να προχωρήσει µια τεχνολογία αν δεν υπάρχει επίσηµη υποστήριξη από την κυβέρνηση. Διότι εκείνη στην ουσία φτιάχνει το δρόµο. Αν θα πρέπει να γίνει έρευνα σε µια καινούργια τεχνολογία, που δεν υπάρχει είναι θέµα της κυβέρνησης. Χρειάζεται επένδυση από την κυβέρνηση, όχι µόνο χρήµατα, αλλά και σε δηµιουργία ευρύτερου θετικού περιβάλλοντος. Η συνεργασία πανεπιστηµίου και εταιριών συµβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης είναι σηµαντικό να υπάρχει κουλτούρα υποστήριξης σε επιστήµονες που θέλουν να πάρουν ένα ρίσκο και αντί να βρουν δουλειά σε µια πολυεθνική, να ανοίξουν δική τους εταιρεία. Να κάνουν ανεξάρτητες έρευνες σε κάτι που ίσως αργότερα µπορεί να αξιοποιηθεί εµπορικά και να δηµιουργήσει δουλειές και µια πρόσθετη αξία για την χώρα. Αυτό το µοντέλο πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα πιστεύω.
Γνωρίζω ότι η φράση του Αϊνστάιν ότι «η φαντασία είναι πιο δυνατή από τη γνώση» είναι µια από τις αγαπηµένες σου.
Αυτό είναι πολύ σηµαντικό γιατί η δηµιουργία
βασίζεται στη φαντασία. Όταν είµαστε ελεύθεροι να ακολουθήσουµε τα όνειρα µας
και να σκεφτούµε κάτι καινούργιο, αυτή η σκέψη είναι ο πυρήνας για να
δηµιουργηθεί η πιθανότητα να γίνει κάτι καινοτόµο. Πολλοί δεν το έχουν
καταλάβει αυτό αλλά ο Αϊνστάιν δεν έκανε
πειράµατα σε εργαστήρια. Όλη του η δουλειά στηρίχθηκε πάνω σε νοητικά πειράµατα
και όχι πάνω σε υπερσύγχρονο εξοπλισµό. Παρόλα αυτά συνείσφερε σηµαντικά στον τρόπο µε τον οποίο
καταλαβαίνουµε το σύµπαν.
Δείτε εδώ το video της συνέντευξης του John Zakos με ακόμα περισσότερο υλικό