Paul Papadimitriou / -Θα μου ρίξετε τα χαρτιά; -Δυστυχώς έπεσε το wifi…
Share |

Είναι µερικοί τύποι που δηλώνουν ότι αισθάνονται σαν το σπίτι τους στις υπερατλαντικές πτήσεις. Ο Paul είναι ένας από αυτούς. Είναι κατά το ένα τρίτο Ελβετός, κατά το ένα τρίτο Έλληνας και κατά το ένα τρίτο Φιλανδός. Έχει ζήσει στο Τόκυο, στη Λεµεσό, στη Μανίλα, στη Γενεύη και στο Λονδίνο. Η δουλειά του είναι να προβλέπει τις τάσεις και τις µελλοντικές «ψηφιακές» συµπεριφορές συµβουλεύοντας start ups. Αν δείτε έναν τύπο να ρίχνει τα ταρό στη διπλανή σας θέση στο αεροπλάνο είτε θα γυρνάνε διαφηµιστικό της Aegean είτε θα είναι ο Paul…

Τι κάνει ένας future teller;
O όρος αυτός είναι ένα αστείο επειδή δυσκολεύοµαι να ορίσω τον ακριβή µου τίτλο κάθε φορά που πάω σε ένα συνέδριο! Ο Steve Jobs έλεγε: «δεν µπορείς να συνδέσεις τις τελείες πηγαίνοντας µπροστά, µπορείς µόνο να τις συνδέσεις προς τα πίσω». Οπότε για να είµαι ειλικρινής, συνήθως αυτό που κάνω είναι ότι υπόσχοµαι ότι θα πω για το µέλλον. Οπότε όχι, δεν παίζω µε ταρό, δεν επινοώ κάτι. Το µόνο πράγµα που µπορώ να κάνω είναι να βλέπω συγκεκριµένες τάσεις. Μπορείς να έχεις µια ιδέα για το που πάει το µέλλον, αλλά δεν µπορείς ποτέ να ξέρεις πραγµατικά.

Ποιες είναι οι βασικές τάσεις στις µέρες µας;
Μια τάση είναι τα smartphones. Αν κοιτάξεις τον ρυθµό υιοθέτησης των κινητών τηλεφώνων και τώρα των smartphones, είναι τόσο γρήγορος… Πάει τουλάχιστον είκοσι φορές γρηγορότερα από ότι όταν αρχίσαµε να αγοράζουµε υπολογιστές και τρεις φορές πιο γρήγορα από την υιοθέτηση του διαδικτύου. Οπότε τον επόµενο χρόνο θα υπάρχουν πιθανόν δεκα δισ. τηλέφωνα στον πλανήτη, 1,5 δισ. smartphones και οι άνθρωποι θα σταµατήσουν να αγοράζουν υπολογιστές. Η αλλαγή δεν είναι στο µέγεθος της οθόνης, αλλά στο ότι το έχεις µαζί σου όλη την ώρα. 

Ξέρω ότι η αγαπηµένη σου φράση είναι «Το κινητό τρώει τον κόσµο»
Αν το σκεφτείς το αντικείµενο που έχεις στην τσέπη σου είναι πιο ισχυρό από ότι ο υπολογιστής που είχες στο σπίτι πέντε χρόνια πριν, και πάει όλο και πιο γρήγορα. Οπότε σε µερικά χρόνια, αυτό το κινητό τηλέφωνο θα είναι ο υπολογιστής σου. Πιθανόν θα πηγαίνεις στο γραφείο σου και θα συνδέεις το κινητό σου µε ένα πληκτρολόγιο, ή µε την τηλεόραση στο σπίτι. Και µπορεί να µην υπάρχει οθόνη πια. Μπορεί να είναι στα γυαλιά σου ή στους φακούς επαφής σου. Η Apple έχει µια πατέντα για να εµφανίζεται η οθόνη απευθείας στα µάτια σου. Η Google έχει κυκλοφορήσει την πρώτη έκδοση των Google Glass. Στα επόµενα λίγα χρόνια θα έχεις γρήγορη πρόσβαση στο internet όλη µέρα µαζί σου. Αυτό πραγµατικά αλλάζει τον τρόπο που συµπεριφέρεσαι, τον τρόπο που µιλάς και τον τρόπο που πραγµατικά κάνεις εµπόριο. 



Υπάρχει χάσµα γενεών στη χρήση της τεχνολογίας; 
Είµαι τριάντα επτά ετών. Η γενιά µου δεν γεννήθηκε µε το internet, αντίθετα µε τις νέες γενιές, που είναι συνδεµένες όλη την ώρα. Οι νέες αυτές καταστάσεις απλά ενισχύουν συµπεριφορές που προϋπάρχουν. Για παράδειγµα, οι άνθρωποι θέλουν απλά να µιλούν, αυτός είναι ο λόγος που το Facebook είναι τόσο πετυχηµένο. Επικοινωνείς πιο γρήγορα, πιο φθηνά. Η νεότερη γενιά που θα γεννηθεί απευθείας µε ένα τηλέφωνο στο χέρι της, δικτυωµένη όλη την ώρα, θα µάθει άλλους τρόπους συµπεριφοράς. Φυσικά εµείς σαν γονείς – δεν έχω παιδιά ακόµα – θα λέµε «γαµώτο τι κάνει το παιδί µου;». Αλλά το ίδιο δεν έγινε όταν ο Elvis εµφανίστηκε και οι γονείς έλεγαν «αυτή είναι η µουσική του διαβόλου»…

Σε αυτόν το συνδεδεµένο κόσµο µε τα τόσα κοινά ερεθίσµατα παγκοσµίως µήπως οι κουλτούρες κινδυνεύουν να οµογενοποιηθούν εντελώς;
Όντως τείνουµε να µοιραζόµαστε το ίδιο περιεχόµενο. Βλέπουµε τις ίδιες σειρές στην τηλεόραση, τις ίδιες ταινίες, ακούµε την ίδια µουσική. Το µεγαλύτερο µέρος της κουλτούρας έρχεται από τις Η.Π.Α. Όλοι έχουν δει το Gangnam Style που ήρθε από την Νότιο Κορέα. Αυτό δηµιουργεί την εντύπωση ότι έχουµε µια κοινή κουλτούρα, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Μπορείς να βρεις το ίδιο smartphone στη Βραζιλία ή στο Λονδίνο, αλλά ο τρόπος  που οι άνθρωποι καταλαβαίνουν το περιεχόµενο της τεχνολογίας είναι πολύ διαφορετικός. Σε αυτό παίζει ρόλο η κουλτούρα, ένα µίγµα παράδοσης, θρησκείας, συµπεριφορών. Μπορώ να αναγνωρίσω έναν Έλληνα στο Τόκιο ακόµα και αν µιλάει ιαπωνικά. Υπάρχει κάτι που δεν το ξέρουµε πάντα, το ίδιο συµβαίνει στον τρόπο που πραγµατικά καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο online. Αν κοιτάξεις ιστοσελίδες από µεγάλα brands (Starbucks ή MacDonald’s) θα δεις ότι είναι φτιαγµένες διαφορετικά, ανάλογα µε τη χώρα, επειδή δεν απευθύνονται στον ίδιο τύπο ανθρώπων. Κάποιες κουλτούρες έχουν αρκετά εκφραστικό κώδικα ενώ κάποιες άλλες άµεσο. Ο online κόσµος είναι πιο εύκολος για τον Αµερικανό ή για τον Βρετανό, επειδή το κείµενο είναι άµεσο. Εµείς οι Έλληνες έχουµε την τάση, εξαιτίας της high context κουλτούρας µας, να διαβάζουµε ανάµεσα στις γραµµές και να είµαστε πολύ συναισθηµατικοί. Αν πάρεις µια ιστοσελίδα και έχεις συσκευές εντοπισµού, θα δεις ότι ένας Έλληνας θα κοιτάξει τις εικόνες ενώ  ένας Αµερικανός θα κοιτάξει το κείµενο. Όταν το Facebook απογειώθηκε, οι χώρες που είχαν κουλτούρα low context προσαρµόστηκαν σε αυτές τις τεχνολογίες γρηγορότερα από τις άλλες.
 
Έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί ένας Έλληνας στο εξωτερικό διαπρέπει, και στην Ελλάδα έχει πρόβληµα να πετύχει. 
 Εδώ η τεχνολογία µπορεί να είναι καταλύτης. Πλέον έχουµε τα µέσα για εύκολη επικοινωνία µε τον υπόλοιπο κόσµο. Έχεις µια ιδέα και θες δηµιουργήσεις µια startup; Μπορείς πλέον να το προχωρήσεις από όπου θες. Αυτό έχει επιφέρει δύο µεγάλες αλλαγές. Σε προηγούµενες κρίσεις οι άνθρωποι απλά έφευγαν από τις χώρες τους και πήγαιναν αλλού.Τώρα υπάρχει η ευκαιρία να µείνεις εδώ. Μπορείς να έχεις την βάση σου στην Αθήνα ή ακόµα και σε ένα υπέροχο ελληνικό νησί, ένα συνεργάτη στη Σιγκαπούρη και έναν άλλο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η νεανική κουλτούρα. Αυτή η γενιά γεννήθηκε µε το internet. Πριν για να δηµιουργηθεί ένα κίνηµα έπρεπε να έχει τεράστια δύναµη πίσω του. Τώρα µπορεί να είναι πέντε ή δέκα άνθρωποι, οι οποίοι λένε «κοίτα είµαι διαφορετικός». Και µπορούν να βρουν έναν άλλο τύπο που είναι λίγο σαν και αυτούς στο Παρίσι  ή στο Λονδίνο. Αυτό δίνει πολύ ελευθερία στη νέα γενιά. Δεν υποστηρίζω ότι επειδή υπάρχουν άνθρωποι σαν και σένα, ξαφνικά θα βγάζεις χρήµατα. Λέω ότι επειδή νιώθεις πιο άνετα βρίσκοντας τους «οµοίους» σου, µπορείς να δηµιουργήσεις πολλές µικρές υποκουλτούρες. Αυτό είναι κάτι πραγµατικά όµορφο. 

Δείτε εδώ το video της συνέντευξης του Paul Papadimitriou με ακόμα περισσότερο υλικό 


fashion addiction