

Κώστας Βογιατζής (Yatzer): "Η δουλεία των ονείρων σου δεν υπάρχει, πρέπει εσύ να την δημιουργήσεις"

Το yatzer.com ίσως είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα παράθυρα στον κόσµο. Όταν ο δηµιουργός του Κώστας Βογιατζής ξεκινούσε πέντε χρόνια πριν, είκοσι επτά ετών και µε budget πέντε δολάρια δύσκολα φανταζόταν ότι θα φτάσει να φιγουράρει ανάµεσα στις εκατό πιο influential προσωπικότητες στο χώρο του design. Τώρα µε εκατοµµύρια αναγνώστες από όλο τον κόσµο έχει κάνει το όνειρό του πραγµατικότητα. Ποιο είναι αυτό;
Design is to share!
Κώστα, πώς αποφάσισες να κάνεις το yatzer;
Εγώ πιλότος ήθελα να γίνω! Επειδή όµως ήµουν καλός στην φυσική ξεκίνησα να σπουδάζω µετεωρολογία. Δύο χρόνια στο πανεπιστήµιο ήταν αρκετά για να καταλάβω ότι δεν ήταν αυτό που ήθελα να κάνω στην ζωή µου. Το αληθινό µου πάθος ήταν το design. Έτσι ξεκίνησα µια ιδιωτική σχολή, άρχισα να δουλεύω σε σχετικά περιοδικά και φτάνουµε στο σηµείο όπου µου ήρθε το χαρτί για το στρατό. Φοβήθηκα ότι θα χάσω τις επαφές µου και ότι ένα χρόνο µετά δεν θα θέλει κανείς να δουλέψει µαζί µου γιατί θα µε έχουν ξεχάσει. Αποφάσισα να ξεκινήσω ένα blog πάνω στο design για να µην χάσω την επαφή µου µε τον έξω κόσµο. Και έτσι ξεκίνησα το 2007 το yatzer.
Άρα είσαι από τους λίγους ανθρώπους που χρωστούν κάτι στον ελληνικό στρατό! Πώς εξελίχθηκε το Yatzer από ένα προσωπικό blog σε ένα site το οποίο έχει αναδειχθεί από κορυφαία media του εξωτερικού ως το ένα από τα πιο influential στο χώρο του design; Πως έγινε αυτό το θαύµα;
Εξαιτίας της πρωινής µου δουλειάς αναγκαστικά ασχολούµουν µε το yatzer µετά τις 11 το βράδυ. Αυτό σιγά σιγά δηµιούργησε µια τροµερή επισκεψιµότητα από χώρες οι οποίες είχαν µεγάλη διαφορά ώρας. Κάποια στιγµή το yatzer έπεσε στην αντίληψη ενός δηµοσιογράφου των Financial Times. Αυτός έκανε ένα άρθρο µε τα πιο αξιοπρόσεχτα design sites στον κόσµο συµπεριλαµβάνοντας το yatzer. Αυτό ήταν!
Επίσης είµαι πάντα ευγενικός. Σέβοµαι την δουλειά όλων των ανθρώπων που παρουσιάζω στο yatzer. Δε θα κλέψω κάτι χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του, ο φωτογράφος, ο video producer, ο ίδιος ο αρχιτέκτονας, ο designer. Αυτό δηµιουργεί µια εµπιστοσύνη ανάµεσα σε µένα και στον δηµιουργό αλλά δηµιουργεί και κάτι άλλο. Ένα κύκλο µεταξύ µας ο οποίος µεγαλώνει και µεγαλώνει. Διότι ο άνθρωπος που δηµοσιεύεται στο yatzer θα το πει στους φίλους του και εκείνοι αν τους αρέσει θα το πουν και σε άλλους. Έτσι δηµιουργήθηκε µια τεράστια κοινότητα µε ανθρώπους που αγαπούν το yatzer.

Δηλαδή αν δεν έγραφαν για σένα στο εξωτερικό δε θα γινόταν γνωστό το yatzer ούτε στην Ελλάδα;
Ναι και µε έχει στεναχωρήσει αυτό βέβαια. Μετά την δηµοσίευση των Financial Times άρχισαν και τα ελληνικά δηµοσιεύµατα. Μέχρι τότε ήµουν αόρατος στην Ελλάδα. Μακάρι να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.
Ποιο ήταν το budget σου όταν ξεκίνησες;
Πέντε δολάρια! Ήξερα ότι το site θα λέγεται yatzer. Στο σχολείο οι φίλοι µου µε φώναζαν βόγιατζερ από το επώνυµό µου. Βογιατζής, βόγιατζερ, yatzer. Oυσιαστικά πλήρωσα 5 δολάρια να αγοράσω το domain name και έχτισα το blog σε ένα free platform. Από το σπίτι των γονιών µου µέσα από ένα δωµάτιο 15 τετραγωνικών στην Αθήνα.
Τι είναι για σένα το yatzer;
Ήταν από την αρχή και εξακολουθεί να είναι µια συλλογή µε πράγµατα τα οποία θα ήθελα να έχω και προφανώς δεν µπορώ για οικονοµικούς λόγους. Ή ξενοδοχεία ας πούµε που θα ήθελα να επισκεφτώ και δεν µπορώ. Είµαι ευγνώµων που το yatzer έχει κερδίσει την εκτίµηση εκατοµµυρίων ανθρώπων ανά τον κόσµο.
Πόσα άτοµα είστε στο Yatzer αυτή τη στιγµή;
Ξεκίνησα µόνος µου αλλά κατάλαβα µετά από δύο χρόνια ότι η ζωή µου θα είναι ψηφιακή οπότε έπρεπε να αρχίσω να χτίζω µια οµάδα. Ζήτησα βοήθεια µέσα από το Facebook και το twitter, από ανθρώπους που είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα µε µένα και θα ήθελαν να µε βοηθήσουν προκειµένου να βελτιώσουµε την ποιότητα του site. Έτσι από blog έγινε site. Σήµερα είµαστε περίπου επτά συντάκτες οι οποίοι δείχνουµε ό,τι πιο όµορφο θεωρούµε ότι υπάρχει εκεί έξω.
Μήπως είναι λίγο ελιτίστικο όλο αυτό; Το υψηλό design έχει να κάνει µε τον καθηµερινό κόσµο;
Το design είναι µια πολύ δύσκολη και πολύ παρεξηγηµένη λέξη. Όλα από το design ξεκινάνε και στο design καταλήγουν σήµερα. Το design δεν είναι πολυτέλεια. Ερχόµαστε κάθε µέρα σε επαφή µαζί του. Για να φας πιάνεις ένα πιρούνι. Ακόµα και το πιρούνι είναι σχεδιασµένο από κάποιον. Από όπου και αν το έχεις αγοράσει. Από το καλύτερο µαγαζί του κόσµου µε ασηµικά ή από πολυκατάστηµα. Το αν τα γούστα σου είναι ακριβά, δε σου φταίει το design σε αυτό. Έχεις την επιλογή, αγοράζεις κάτι πιο φτηνό ή κάτι πιο ακριβό.
Ποιους θεωρείς σταθµούς και πραγµατικές επαναστάσεις στο design;
Το κίνηµα του µοντερνισµού και η σχολή του Bauhaus. Δεν ξέρω αν σε µερικά χρόνια η εποχή που ζούµε σήµερα θα αποτελεί σταθµό για µια άλλη γενιά, µακάρι. Επίσης ο Philippe Starck, παρεξηγηµένος σχεδιαστής. Εξακολουθεί όµως να είναι ένας από τους αγαπηµένους µου και ένας από τους ανθρώπους που πραγµατικά έχουν αφήσει το στίγµα στο χώρο του design. Για την εποχή του ήταν πάρα πολύ µπροστά.
Τελικά τι είσαι, ένας τύπος απλά µε ωραίο γούστο;
Με ρωτούν οι φίλοι µου, ρε συ Κώστα, τι δουλειά κάνεις τέλος πάντων; Ουσιαστικά είµαι ένα φίλτρο µε πολύ συγκεκριµένη αισθητική. Κάνω το curation στο site σύµφωνα µε αυτά που θεωρώ ότι αξίζει να βγουν προς τα έξω. Είναι υπέροχο που ο κόσµος µέσα από τις σελίδες του yatzer ταξιδεύει. Design is to share, αυτό είναι το motto µου. Αν κατάλαβα κάτι από αυτή την πορεία είναι ότι η δουλειά των ονείρων µας δεν υπάρχει, πρέπει εµείς να την δηµιουργήσουµε.
Δείτε εδώ το video της συνέντευξης του Κώστα Βογιατζή (Yatzer) με ακόμα περισσότερο υλικό