Το ταξίδι και το παιχνίδι
Του Βασίλη Καραγιάννη
Share |

«Το θαύµα είναι να µην λιώνουµε σε µια µπανιέρα όπως ένα κοµµάτι ζάχαρη» έλεγε ο Πικάσο. Γι’ αυτό και η ανθρώπινη φύση επινόησε το δίδυµο µύθο του ταξιδιού και του παιχνιδιού. 

 

Η απεριόριστη διάθεση για εξερεύνηση νέων περιοχών, η τάση για επινόηση διασκεδαστικών καταστάσεων, η διεκδίκηση νέων εµπειριών είναι η ουσία της ανθρώπινης σκέψης.

«Στην τοιχογραφία της δηµιουργίας του ανθρώπου στην Καπέλα Σιξτίνα, όλοι καρφώνουµε το βλέµµα στο δάκτυλο που δίνει ζωή στον Αδάµ. Όµως ποια είναι η γυναίκα που ο Δηµιουργός σφίγγει µε το άλλο του χέρι, τάχα ανέµελα;‘ αναρωτιέται ο Εδουάρδο Γκαλεάνο στους «καθρέφτες» του.

Αυτή η γυναίκα εκπροσωπεί την γοητευτική εικόνα µε την οποία παρουσιάζεται η ζωή µπροστά στα ανθρώπινα µάτια.

Στην ουσία πρόκειται για ένα φλας παραισθήσεων. Ο νους δίνει µορφή σε ότι θα ήθελε να ζήσει και κυρίως οµορφιά για να ξεκινήσει ο κόσµος.

Κάτω από αυτή την λογική που θυµίζει Μεσόγειο, όπου ο θεός Παν ακόµα κυριαρχεί, ο χρόνος κυλάει κυκλικά. Δεν υπάρχει θάνατος, δεν υπάρχει φόβος αλλά µια διαλεκτική όπου στο µέσον της µάχης απαντάει σε ερωτήσεις. Ο γρίφος πρέπει να λυθεί περπατώντας.

Διαβάτη δεν υπάρχει δρόµος, τον δρόµο τον δηµιουργείς στο κάθε σου βήµα.«Αν επιδιώκουµε να µείνουµε ενεργοί στην δηµιουργία του κόσµου είναι γιατί αγαπάµε το σήµερα».

«Το µέλλον είναι ένα είδος ιδιοκτησίας που οι αφέντες παραχωρούν µε καλή διάθεση στους δούλους» γράφει ο Αλµπερ Καµύ στον επαναστατηµένο άνθρωπο.

Ταξιδεύοντας και παίζοντας εµπιστευόµαστε τις αισθήσεις. Έτσι πεθαίνουµε και ξαναγεννιόµαστε κάθε φορά σαν το αρχέγονο φίδι της γνώσης.

Η ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί δίνοντας έµφαση στις απλές χαρές, την απόλαυση του έρωτα, στην τελετουργία του φαγητού και του ποτού, στο να µοιράζεσαι µε τους γύρω σου αυτό που σου µαθαίνει η διαδροµή, διαγράφοντας αποτρόπαιες ενοχές, ιδεολογίες του θανάτου και ηλίθιους ρόλους µιας ανύπαρκτης επί της ουσίας, εξουσίας.

Το ταξίδι και το παιχνίδι είναι η καθηµερινή επανάσταση του πιο αιχµηρού οραµατιστή που θέλει να ζήσει και να ακουστεί στην εποχή του.

 


 fashion addiction