Η Mεγάλη των Barmen Σχολή / Ηλίας Κούσης Bar Philosophy
Συνέντευξη στον Χάρη Καπλανίδη
Share |

Ο Ηλίας Κούσης, συνιδιοκτήτης της σχολής Bar Philosophy, µοιράζεται µαζί µας τις σκέψεις του πάνω-µέσα-γύρω από ένα δροσερό cocktail!

Πως προέκυψε το Bar Philosophy;
Ήταν µια ιδέα που είχα από παλιά, από τότε που αποφάσισα να γίνω επαγγελµατίας του χώρου. Εργαζόµουν σε µια σχολή στο Λονδίνο και σε διάφορα άλλα bar. Παράλληλα έκανα και tour µαζί µε τον Nicholas St John κάνοντας flair & cocktail bartending σε πολλές χώρες του κόσµου, και κάποια στιγµή διάλεξα την Ελλάδα για να ανοίξω την δικιά µου σχολή. Ήξερα ότι η Ελλάδα είναι τουριστική χώρα κι εγώ είχα µαζέψει αρκετές εµπειρίες, οπότε θεώρησα ότι έπρεπε να τις µοιραστώ.

 

Τι µαθαίνει κανείς εδώ;

Στην  Bar Philosophy δείχνουµε διάφορα πράγµατα. Το ένα είναι τα σεµινάρια όπου µαθαίνει κανείς το classic bartending, όπου µαθαίνει κανείς τα βασικά, και στην συνέχεια το advanced bartending, όπου δείχνουµε διάφορα στυλ όπως το Japanese style ή το ΤΙΚΙ style. Επίσης κάνουµε entertaining bartending, flair bartending που είναι σηµαντικό κοµµάτι, και δεν είναι µόνο να πετάς µπουκάλια στον αέρα αλλά βοηθάει πολύ στην δουλειά µας. Επίσης κάνουµε σεµινάρια barista ώστε να µπορείς να παρασκευάσεις σωστό καφέ.

 

Είναι ο bartender ένας µικρός σεφ?
Όχι απαραίτητα, εξαρτάται το που εργάζεται. Ο bartender είναι υπηρεσία, πρέπει να έχει στο µυαλό του το hospitality, να είναι ευγενικός ακόµα και όταν σερβίρει µόνο ένα ποτήρι κρασί. Δεν είναι απαραίτητο να κάνει cocktail, γιατί υπάρχουν διαφορετικού τύπου µαγαζιά. Μπορεί να είναι και σεφ, όταν κάνει δικά του λικέρ και δικές του συνταγές, η προσωπικότητά  όµως είναι το νούµερο ένα. Η τεχνική µαθαίνεται, αλλά µπορεί να είσαι ο καλύτερος bartender του κόσµου να φτιάχνεις τα καλύτερο κοκτέιλ, αλλά αν δεν είσαι φιλικός και επικοινωνιακός, το αποτέλεσµα είναι κακό.

 

Πως ξεχωρίζω τον επαγγελµατία από τον ερασιτέχνη; 
Από τον τρόπο που θα σε προσεγγίσει, από το χαµόγελό του και από το bar του. Αν είναι πολύ καθαρό του bar του, και δεις ότι έχει εξοπλισµό και προσεγµένο κατάλογό, συνήθως είναι επαγγελµατίας. Το 1ο πράγµα που πρέπει να κάνεις, για να καταλάβεις σε τι µαγαζί βρίσκεσαι, είναι να δεις το µπαρ και πόσο προσεγµένος είναι ο χώρος. Στην συνέχεια πρέπει να δεις αν και πόσο µεγάλη γκάµα έχει η κάβα του. Εκεί θα καταλάβεις εάν έχουν προσέξει το προϊόν τους όσο πρέπει.

 

Το cocktail αποτελεί φούσκα;
Δεν είναι φούσκα το cocktail. Τα µαγαζιά πλέον τα ανοίγουν άνθρωποι που επενδύουν στο προϊόν τους και εµπιστεύονται τους επαγγελµατίες bartenders. Η κρίση βοηθάει σε αυτό, γιατί καταλαβαίνει ο κόσµος ότι το bartending είναι κανονικό επάγγελµα, γιατί έχει καθηµερινό µεροκάµατο  και σχετικά καλές συνθήκες εργασίας οπότε το αντιµετωπίζει πιο σοβαρά. Το cocktail σίγουρα είναι και µόδα, αλλά και λόγω του τουρισµού, που ανεβαίνει σταθερά, θεωρώ πως αυτό θα συνεχίσει και δεν θα ξεφουσκώσει ξαφνικά. Πιστεύω ότι θα ανοίξουν περισσότερες σχολές, θα βγαίνουν περισσότεροι bartender, και πιστεύω πως ούτε ο Έλληνας αλλά ούτε ο τουρίστας θα σταµατήσει να βγαίνει, οπότε θα υπάρχει και η αγορά να καλύψει την ζήτηση.

Πως είναι η Ελληνική σκηνή σε σχέση µε το εξωτερικό; Τα Ελληνικά αποστάγµατα είναι γνωστά έξω;
Τα τελευταία χρόνια και µε τους διαγωνισµούς cocktail, το επίπεδο ανέβηκε. Μπορούµε να δηµιουργήσουµε τάσεις, είµαστε στο ξεκίνηµα και ανεβαίνουµε συνεχώς. Γενικά τα µεσογειακά προϊόντα ανεβαίνουν συνέχεια και πιστεύω ότι µπορούµε να τα προωθήσουµε και στο έξωτερικό, µέσα από το bartending. 



fashion addiction