Ημέρες γαστρονομίας, Μια ολοκληρωμένη εμπειρία προσέγγισης του γαστρονομικού μας πολιτισμού
Του Βαγγέλη Δαβιτίδη
Share |

Πάνω στους πάγκους με τα προϊόντα της ελληνικής γης που έχουν στηθεί περιμετρικά στο αίθριο του Μπενάκη σκύβουν όλες οι φυλές. Φοιτητές, foodlovers, foodbloggers, έμποροι και επαγγελματίες του χώρου, γονείς με τα καροτσάκια τους δοκιμάζουν γαστρονομικούς πειρασμούς και ρωτάνε επίμονα τους εκθέτες που μπορούν να βρουν τα προϊόντα τους.

 

Στο κέντρο του αίθριου δεσπόζει ο χώρος όπου πραγματοποιούνται τα Livecookingsessions. Τις τρεις μέρες (24, 25 και 26 Μαϊου) παρελαύνουν από εδώ διακεκριμένοι chefsόπως ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λαγός, ο Βασίλης Πορής, η Ελένη Ψυχούλη, ο Ευτύχης Μπλέτσας, ο Ηλίας Αναστασιάδης, ο Μιχάλης Νουρλόγλους, ο Νίκος Χλαπάτσος και η Ντίνα Νικολάου.

Ευφάνταστες συνταγές με «ταπεινά» υλικά απογειώνουν τους ουρανίσκους και αποδεικνύουν τι γίνεται όταν η φαντασία συναντά τις αγνές πρώτες ύλες. Αυτή είναι η αυθεντική ελληνική γαστρονομική παράδοση.

Οι «υποψιασμένοι» ψειρίζουν το πρόγραμμα της εκδήλωσης και σπεύδουν στο αμφιθέατρο για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Gastronomydebates, branding ελληνικών προϊόντων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, μέχρι και η αρχιτεκτονική στη γαστρονομία και foodblogging!

Επίσης στα πλαίσια των «Ημερών γαστρονομίας» απολαύσαμε δύο εξαιρετικές βραδιές. Η μια το Σάββατο όπου μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες bartenders (Β. Κυρίτσης, Γ. Κοροβέσης, Γ. Σαμαράς) δημιούργησαν εκπληκτικά κοκτέιλ με βάση τη μαστίχα! Και η βραδιά ζύθου που διοργάνωσε το περιοδικό Υποβρύχιο με τις φευγάτες μουσικές του Μανώλη Οικονόμου από τον Εν Λευκώ 87,7.


Η αρκετά μεγάλη προσέλευση του κόσμου είναι το καλύτερο εχέγγυο ότι οι «Ημέρες γαστρονομίας» θα έχουν πολλά να μας πουν και στο μέλλον.


Ελένη Ψυχούλη 

Αν το λάδι βγει από το μουχλιασμένο κατώγι και εκτεθεί σε chanel-οειδή μπουκαλάκια πλάι στα σοφιστικέ μπιζού της Πάολα Λάκαχ, αν η Μαρία Παπαδημητρίου συνεχίζει να αλατίζει με εικαστική αύρα τα μαγειρέματα της «Σούζυ τρως» κι αν η Αρχιτεκτονική του Βόλου συνεχίσει να χτίζει τα σπίτια του μέλλοντος με αβγά και μανιτάρια, τότε υπάρχουν πολλές ελπίδες για τον αγρότη του αύριο.

 

 

Οι «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» ήταν μια πρωτοβουλία της Reason to, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. 
Με περισσότερες από 30 θεματικές εκδηλώσεις, δράσεις και αφιερώματα, κατάφεραν -μόλις σε 3 μέρες- να παρέχουν ένα ολοκληρωμένο βιωματικό σύνολο από εικόνες, γεύσεις και ακούσματα της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας και πολιτισμού.

 

Γιάννης Γουρτζελάς
Διοργανωτής Ημερών Γαστρονομίας – Ιδρυτής και συνιδιοκτήτης ReasonTo:

«Ως διοργανωτές, το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ειλικρινής και «χωρίς εκπτώσεις» παρουσίαση του νέου γαστρονομικού χάρτη που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, είτε στην χώρα μας, είτε με επίκεντρο τη χώρα μας.

Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση με την καθολική αναγνώριση και επιτυχία ενός τέτοιου καινοτόμου και πολυεπίπεδου εγχειρήματος και παράλληλα αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τη συνέχεια, η οποία προβλέπεται συναρπαστική.»

 

 

 

 



fashion addiction