


Trinidad and Tobago η
χώρα µε το µεγαλύτερο καρναβάλι µετά το Ρίο, µε τους ανθρώπους µε την πιο «σέξυ
προφορά αγγλικών!», τις άπειρες εξωτικές παραλίες, και µητέρα πατρίδα του
Angostura Rum. Με αφορµή το καλοκαίρι που ήρθε, αλλά και την αναζήτηση του
cocktail που θα µας συνοδεύει, ρωτήσαµε 4 αναγνωρίσιµους bartenders για την εµπειρία
τους εκεί καθώς και την ιδανική συνταγή για τα καλοκαιρινά µας βράδια.
Θάνος Προυνάρους, Baba Au Rum
Η εµπειρία µου στο Trinidad and Tobago µου
άφησε πολλές ιδιαίτερες αναµνήσεις!
Πρόκειται για έναν ταλαιπωρηµένο από τους κατακτητές
του λαό, που µετά βίας ξεπερνά το 1 εκατοµµύριο, η κουλτούρα του οποίου ωστόσο δεν
σταµάτησε να εξελίσσεται καθ’όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα.
Εκεί γεννήθηκε η «calypso», το µουσικό ιδίωµα που τα τελευταία
χρόνια, µαζί µε την «soca», αποτελούν τους χαρακτηριστικούς ήχους του νησιού. Ειδικά κατά την διάρκεια του καρναβαλιού η µουσική
είναι παντού, και η αλήθεια είναι ότι µε δυσκολία µπορείς να τους αντέξεις µετά
από 48 ώρες συνεχούς ακρόασης!
«Ι’m
Trini to da bone» είναι µια από τις φράσεις των ντόπιων που µου έχει µείνει, µε την χαρακτηριστική τραγουδιστή αγγλική προφορά,
η οποία κατατάσσεται µέσα στις «10 πιο sexy προφορές του κόσµου»! (θα ήθελα να ξέρω
ποιες είναι οι άλλες 9)
Τέλος δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στην ζέστη
της Καραϊβικής από ένα παγωµένο «LLB», δηλαδή «Lemon, Lime & Bitters». Πρόκειται
για ένα cocktail αγαπηµένο όλων των κατοίκων του νησιού, παρασκευασµένο από
Angostura, συσκευασµένο σε γυάλινο µπουκάλι ή αλουµινένιο κουτάκι. Το συναντάς παντού,
σκέτο ή και µε ρούµι.... Ή αλλιώς το φτιάχνεις µόνος σου, χρησιµοποιώντας φρέσκο
lime, sprite και µπόλικα Angostura bitters!
Θάνος Προυνάρους Κόκτειλ REMEMBER THE BRAIN
55 ml Angostura Rum 7 ετών
20 ml Antica Formula vermouth
15 ml Cherry Marnier liqueur
1/2 bar-spoon Absinthe
Διαδικασία: Όλα τα υλικά τοποθετούνται σε mixing glass. Ανακατεύουµε µε καλό πάγο για 20-30 δευτερόλεπτα. Σερβίρουµε σε ποτήρι του κοκτέιλ χωρίς πάγο. Διακοσµούµε µε φρέσκο κεράσι
Γιάννης Κοροβέσης, Osterman
Το Port of Spain ανήκει, µαζί µε το Rio de
Janeiro και την Νέα Ορλεάνη, στην κορυφή της λίστας των πόλεων µε τις µεγαλύτερες
και πιο διάσηµες εορταστικές εκδηλώσεις του Mardi Gras παγκοσµίως. Στο Port of
Spain οι ετήσιες εκδηλώσεις του Mardi Gras ξεκινούν µε το «J’ouvert», µία σύµπτυξη
των γαλλικών λέξεων «jour ouvert», που θα µπορούσε να µεταφραστεί ως «Ανοικτό Ξηµέρωµα».
Η γιορτή ξεκινά από τις 3.00 τα ξηµερώµατα της ηµέρας πριν την κύρια παρέλαση του
επίσηµου καρναβαλιού, περιλαµβάνοντας παρελάσεις στη µέση του δρόµου διαφόρων οµάδων
υπό τους ήχους κινητών µπαντών «pannists», αλλά και πολλές «αγκαλιές» - όπου όλοι
πασαλείβονται µεταξύ τους µε λάσπη και χρώµα µέχρι να γίνουν αγνώριστοι!
Οι διονυσιακές παρελάσεις έχουν και κοινωνικό υπόβαθρο, αφού σε µεγάλο βαθµό η γιορτή
αποτελεί φόρο τιµής στην απελευθέρωση των σκλάβων στις ΗΠΑ που ξεκίνησε από τις
Μπαχάµες το 1838, και την συµµετοχή των ελεύθερων πλέον ανθρώπων στο καρναβάλι,
το οποίο µέχρι τότε αποτελούσε προνόµιο µόνο των λευκών. Θυµάµαι ότι είχα µία νύχτα
να ξεκουραστώ. Μία νύχτα πριν την «ηµέρα καταστροφής» - που θα έλεγε και ο Κηλαηδόνης,
την ηµέρα της κορύφωσης των εορτασµών του Mardi Gras, την ηµέρα που όλο το
Trinidad & Tobago περιµένει και προετοιµάζεται για αυτήν, όταν όλοι ξεχύνονται
στο δρόµο και διασκεδάζουν σαν να µην υπάρχει αύριο. Άλλο όµως να στα λέω κι άλλο
να τα ζεις!
Γιάννης Κοροβέσης Κόκτειλ Dr. Funk
45ml Angostura Rum 5 ετών
30ml Ypioca Cachaca
15ml χυµός λεµονιού
15m σπιτική γρεναδινη
10ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)
7.5ml αψεντι
1/5 λαιµ στυµµενο µε το κέλυφος του κι αυτό µέσα στο σεικερ
Διαδικασία: Χτυπάµε όλα µαζί τα υλικά µέσα στο σεικερ µε κανονικό και λίγο τριµµένο πάγο. Σουρώνουµε σε µεγάλο ποτήρι ή κεραµικο ποτήρι τύπου tiki και διακοσµούµε µε µια σφήνα λαιµ και µια πλούσια κορυφή δυοσµου.
Χρήστος Αξαρλής, Boogie Bar
Τι είναι το Trinidad για µένα; Ένα συνονθύλευµα από διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικά αρώµατα και γεύσεις, διαφορετικά χρώµατα που εναρµονίζονται πλήρως στο νοτιότερο νησί της Καραϊβικής. Είναι οι άνθρωποι, τα χαµόγελά τους, η φιλοξενία τους, το πάθος τους για χορό και µουσική, για διασκέδαση και καλοπέραση. Όλα αυτά αποκαλύπτονται απλόχερα την εβδοµάδα του καρναβαλιού. Η ατµόσφαιρα ηλεκτρισµένη, γεµάτη ενέργεια, σε προσκαλεί να βιώσεις και την παραµικρή λεπτοµέρεια: από το «bake and shark» - το αντίστοιχο «σουβλάκι» του Trinidad, έως την υπέροχη συλλογή των ρούµι Angostura, η φιλοσοφία των οποίων ταιριάζει απόλυτα µε την κουλτούρα των ανθρώπων που τα περιβάλλουν. Ως brand ambassador της Angostura στην Ελλάδα, η αγάπη µου για το ρούµι ενισχύθηκε όταν είδα από κοντά την προσοχή και το πάθος στην παραγωγή, τόσο των ρούµι όσο και των bitters του οίκου, στον διαγωνισµό Angostura Global Challenge. Αυτό που µας ένωσε όλους όσους βρεθήκαµε εκεί ήταν το πάθος και η αγάπη για το ρούµι και τα bitters της Angostura. Το µόνο που µένει, είναι να πάρετε και εσείς µια γεύση του Trinidad απολαµβάνοντας το αγαπηµένο σας cocktail µε ρούµι Angostura!
Χρήστος Αξαρλής Κόκτειλ Advanced Boogie Colada
60ml Angostura Reserva
50ml φρέσκο πολτό ανανά
40ml φρέσκο πολτό καρύδας
10ml πολτό φρούτων του πάθους
10ml φρέσκο στυµµένο χυµό λεµόνι
30ml σιρόπι ζάχαρης
20ml Τεντούρα Roots
2 δόσεις Angostura Aromatic Bitters
Διαδικασία: Χτυπάµε όλα τα συστατικά στο shaker και σουρώνουµε σε µεγάλο ποτήρι τύπου Hurricane. Γαρνίρουµε µε ροδέλα ανανά και οµπρελίτσα cocktail.
Ξαβιέ Μισαηλίδης, Holy Spirit
Trinidad and Tobago, ο εξωτικός παράδεισος όπου το ρούµι ρέει άφθονο και οι άνθρωποι εκεί έχουν κάθε λόγο να χαµογελούν! Αυτά που µου έχουν µείνει από το ταξίδι µου εκεί είναι προφανώς το ρούµι, όπου υπάρχει παντού στην καθηµερινότητα των κατοίκων, αλλά και η µόνιµη επιθυµία τους να το «καταναλώσουν». Οι άνθρωποι του Τρινιντάντ έχουν µία άσβσεστη φλόγα για πάρτι! Σε κάθε στιγµή χαµογελούν και τραγουδούν λες και είναι γιορτή. Πέρα από φοβεροί και ιδιαίτερα φιλικοί, είναι και όµορφος λαός. Η µίξη εθνών και λαών εκεί είναι τέτοια που ο καθένας έχει µάλλον ένα µοναδικό µίγµα χαρακτηριστικών, µε αποτέλεσµα να βλέπεις παντού πανέµορφες γυναίκες. Για το τέλος, το αποστακτήριο του Angostura µου έκανε φοβερή εντύπωση, το αποικιακό κτίριο µε τις ράγες που καταλήγουν στο λιµάνι και έχουν µείνει από τότε, σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή. Θα ήθελα να ζω εκεί να δοκιµάζω ρούµι, και να πειραµατίζοµαι µε αυτό. Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις το Trinidad είναι να το επισκεφτείς, αλλά µε ένα καλό Angostura Cocktail και στο βάθος να ακούγεται το Rum and coca cola από τον Lord Invader σίγουρα θα είσαι καλά προετοιµασµένος…
Ξαβιέ Μισαηλίδης Κόκτειλ “My” Tai
20 ml Angostura 1824
50 ml Angostura Rum 7 ετών
30ml sugar cane syrup
30 ml fresh pink grapefruit juice
30 ml fresh pineapple juice
30 ml fresh lime juice
20 ml fresh lemon juice
15 ml homemade orgeat syrup
4 dashes Angostura aromatic Bitters
Διαδικασία: Χτυπάµε όλα τα συστατικά στο shaker και σουρώνουµε σε Julep Mug µε τριµµένο πάγο και ψεκάζουµε µε Angostura Aromatic Bitters. Γαρνίρουµε µε grapefruit slice, φύλλο µέντας και lime wedge.