«Οι παλμοί ανεβαίνουν παντού στη Ευρώπη, μετά την Ελλάδα τώρα και στην Ισπανία, την Ιταλία, ακόμη και τη Γαλλία. Το σύνθημα των Ελλήνων φοιτητών για τη "γενιά των 600 ευρώ" μπορεί εύκολα να έχει και εδώ απήχηση»
δήλωση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί
«Οι αρχικές διαμάχες στους δρόμους που ξεκίνησαν στην Αθήνα και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε φοιτητούπολεις σε όλη την Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία ήταν αυθόρμητα ξεσπάσματα θυμού για το θάνατο του 15χρονου Αλέξη. Καθώς όμως επίσης αναταραχές κατέπνιξαν τις αγροτικές περιοχές και τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδος, αυτό το κλίμα μεταλλάχθηκε σε βόμβα κρότου οργής ενάντια στα βαθιά ψεγάδια του ελληνικού κράτους και της δομής των εξουσιών του. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι η πιο όμορφη χώρα στην Ευρώπη. Πέρα από τα θαυμάσια τοπία, το υπέροχο κλίμα και την ασυναγώνιστη ιστορία, είναι ευλογημένη με πολύ καλά εκπαιδευμένους νέους των οποίων οι φιλόδοξοι γονείς είναι ικανοί να θυσιάσουν το παρόν τους για να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον. Αυτών των νέων όμως οι προσδοκίες ασφυκτιούν από ένα σύστημα που είναι όμορο με το φεουδαρχικό».
B.B.C.
«Η Ελλάδα ανησυχεί την Ευρώπη. Είναι άραγε η έκρηξη αυτή το προοίμιο και άλλων εκρήξεων; Είναι πιθανόν η οικονομική κρίση να προκαλέσει ξαφνικά την άνοδο της δυσφορίας και του θυμού, που ήδη διαπερνούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες; Οι ρήξεις αυτές φθάνουν τη στιγμή που δεν τις περιμένουμε».
Liberation
«Τα επεισόδια δεν είναι πρακτικές ακραίων ταραχοποιών αλλά η γενικευμένη αγανάκτηση ενός λαού που αποδοκιμάζει ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Το ελληνικό σύστημα είναι έτσι δομημένο, ώστε η γενιά των 50άρηδων να είναι πλήρως δικτυωμένη και εξασφαλισμένη και να μην προσφέρεται καμία ευκαιρία στους νέους αποφοίτους. Ένας στους τέσσερις είναι άνεργος κι οι υπόλοιποι τα βγάζουν πέρα με 700 ευρώ».
Spiegel
«Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έπεσε εξαιτίας μίας μεγάλης αλυσίδας σκανδάλων, μικρών και μεγάλων, που όμως δεν είναι τόσο συγκλονιστικά. Ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης συνοδεύεται από μία κοινωνική πολιτική που ανοίγει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Και αυτό σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως την Πορτογαλία, όπου η ένταξη ωφέλησε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών».
Deutche Welle, Γιοχάνες Μπέκερ κοινωνιολόγος, ειδικευμένος στις συγκρουσιακές σχέσεις
«Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή επιβιώνει με μία έδρα πλειοψηφία. Όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, η χώρα θα πρέπει να ανακάμψει από σοβαρά προβλήματα.
Θα πρέπει να ξεριζώσει τη διαφθορά που την τοποθετεί στην 57η θέση στον διεθνή κατάλογο και στην 23η στις 35 ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να μεταρρυθμίσει την ανεκπαίδευτη και συχνά διεφθαρμένη αστυνομία και την εκπαίδευση».
Financial Times
«Τα τελευταία χρόνια ο θυμός ανάμεσα στη νεολαία της Ελλάδας έχει διογκωθεί από το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους πτωχούς και τους πλούσιους. Με έναν στους πέντε Έλληνες να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, παρατηρείται κύμα αντικυβερνητικών απεργιών και διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες, καθώς η ύφεση έχει ξεκινήσει να γίνεται αντιληπτή».
Πρακτορείο Reuters
»Στην Ελλάδα, είναι συχνό φαινόμενο οι βίαιες αντιδράσεις απέναντι στην ολοένα και λιγότερο δημοφιλή συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή».
The Independent
» Ο καπνός από τους φλεγόμενους κάδους των σκουπιδιών και ο όγκος των δακρυγόνων κόντεψαν να μας προκαλέσουν ασφυξία κατά την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο. Οι αρχές συνέστησαν στους τουρίστες που βρίσκονταν σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας να παραμείνουν μέσα στα δωμάτια τους, καθώς η αστυνομία σαρώνει την πόλη».
CNN
«Το χάος είναι αποτέλεσμα της βαθιάς οργής που έχει προκαλέσει στους Έλληνες η εξαπάτησή τους από ένα σύστημα στο οποίο ακμάζει η διαφθορά, η κομματική πελατεία και η πατρωνία. Η οργή των νέων Ελλήνων που ανήκουν σε μια χαμένη γενιά χωρίς δουλειά και ελπίδα πυροδοτήθηκε από τις κατηγορίες για διαφθορά και τα ατελείωτα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και για τα οποία ουδείς έχει τιμωρηθεί».
Guardian
«Οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας είναι εμφύλιος πόλεμος».
Figaro
«Το «ελληνικό σύνδρομο» ωθεί τον Γάλλο πρόεδρο σε αναστολή των μεταρρυθμίσεών του. Ο Σαρκοζί φοβάται ότι το φάντασμα του 1968 θα στοιχειώσει την Ευρώπη».
«ΕUobserver» (Ηλεκτρονική εφημερίδα)
Και η άποψη του Γ. Πρετεντέρη
«Παρ’ όλες τις προτροπές των μεγαλυτέρων και παρά τις εκστασιαστικές περιγραφές των μέσων ενημέρωσης, η περίφημη «κοινωνική εξέγερση των νέων» μάλλον δεν ήλθε στο ραντεβού. Οι διαδηλώσεις ουδέποτε ξεπέρασαν τις 7.000 ή 8.000, συνήθως κινούνται μεταξύ 2.000 και 3.000... Από άποψη μαζικότητας, τουλάχιστον, η «κοινωνική εξέγερση» θυμίζει περισσότερο Λεβαδειακός- Εργοτέλης.»
Το Βήμα
(σ.σ. νούμερα που δόθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ.)